El fiscal demana repetir el judici a l’alcalde Gas per l’1-O
El batlle de Roquetes va ser absolt del delicte de desobediència al TC pel referèndum
La federació d’Esquerra a l’Ebre sosté que vol “condicionar” el judici en el mateix jutjat a l’alcalde de la Ràpita
La fiscalia de Tarragona ha recorregut contra la sentència absolutòria de l’alcalde de Roquetes, Paco Gas (ERC), pel referèndum de l’1 d’octubre del 2017, i ara demana a l’Audiència de Tarragona que la revoqui i faci repetir el judici amb un altre jutge, segons informava ahir l’ACN. Aquest no és el primer cas: la fiscalia de Girona també va recórrer contra l’absolució de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per l’1-O, el gener passat.
Després de demanar una pròrroga per presentar el recurs, el ministeri fiscal de Tarragona reclama ara que es declari nul el judici realitzat al jutjat penal número 2 de Tortosa i que a Paco Gas el jutgi un altre magistrat. L’alcalde va denunciar que la petició demostra que “la judicatura espanyola està dividida i polititzada” i que “una part creu que és la mestressa de l’Estat i vol seguir manant com en una dictadura”. La federació d’Esquerra a l’Ebre considera que la fiscalia intenta “condicionar” el judici que aviat ha de celebrar el mateix jutjat penal de Tortosa contra l’alcalde i el tinent d’alcalde de la Ràpita també pels fets de l’1-O.
Tot i que el termini acabava el 14 de setembre, després d’un mes d’agost inhàbil, la fiscalia de Tarragona va demanar una pròrroga per recórrer contra la sentència absolutòria pel delicte de desobediència al TC contra l’alcalde de Roquetes, Paco Gas. El president de la federació d’Esquerra de l’Ebre, Albert Salvadó, va denunciar aquest fet i va sostenir que demostra que una part dels estaments judicials “segueixen posant dificultats per avançar en la resolució del conflicte polític”. Segons fonts d’Esquerra, la fiscalia rebat els arguments de la jutgessa, que sostenia que no veia provada l’acusació.
La llei fixa que una sentència absolutòria no es pot tornar condemnatòria sense tocar els fets provats, i per això la fiscalia demana repetir el judici. La segona opció és que sense tocar els fets provats es demani una condemna per incorrecta interpretació del delicte, com recentment va fer la fiscalia del Suprem amb l’activista de Viladecans Tamara Carrasco.
Paco Gas va rebre el recurs sense gaire sorpresa. “Quan creus que ja s’ha acabat, torna a començar”, va declarar l’alcalde, recordant un fragment d’una cançó de Raimon. Gas va lamentar que els temes dels temps de lluita antifranquista encara siguin vigents: “Veiem com succeïen episodis similars, es reprimia la gent que reclamava el dret a vot, i avui seguim demanant dret a decidir.” Que el recurs de la fiscalia reclami la nul·litat del seu judici i que el jutgi un altre jutge és per a Gas una evidència que “part de la judicatura té ideologia franquista”.
La jutgessa del penal 2 de Tortosa va absoldre Gas en considerar que no es podien provar les acusacions, que es demostrava la indefensió de Gas amb retards de comunicació de part de la instrucció, i perquè 4 de 5 testimonis de l’acusació, tots agents de la Guàrdia Civil, no van participar en l’operació de Roquetes l’1 d’octubre.
El TS inadmet una querella pels indults
El Tribunal Suprem ha inadmès una querella contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo pels indults als líders independentistes catalans. La sala penal ha rebutjat la denúncia del partit Dreta Liberal Espanyola i descarta que la concessió de la mesura de gràcia sigui prevaricació. “S’ha exercit per qui és competent el dret de gràcia previst legalment, sense que per això es pugui afirmar la seva injustícia o arbitrarietat”, diu en una interlocutòria.