Política

La Mesa admet la petició de PSC, ERC, Junts, CUP i ECP per una possible infracció de Garriga (Vox) al codi de conducta

La Comissió de l’Estatut del Diputat farà un informe i la Mesa podria sancionar-lo amb una multa o suspensió temporal

La Mesa ha admès a tràmit la petició de PSC, ERC, Junts, CUP i ECP perquè valori una possible infracció del diputat Ignacio Garriga (Vox) al codi de conducta del Parlament. Volen que s’examini si el líder de Vox a la cambra va cometre una infracció del codi de conducta de la cambra quan va formular expressions en què “vinculava delinqüència i immigració”. Ara, la Mesa ho remetrà a la Comissió de l’Estatut del Diputat, que n’elaborarà un informe. Si la Mesa considera que s’ha comès una infracció, d’acord amb l’informe, podrà imposar a Garriga diferents sancions. Segons el règim sancionador, se li pot fer una amonestació pública, una multa de 600 a 12.000 euros o suspendre’l temporalment “mentre no resolgui la situació d’incompliment”.

Els grups recorden que segons el codi de conducta els diputats han de mantenir una conducta respectuosa amb els ciutadans “sense discriminació per raó de creences o origen”. Va ser en el debat de política general de la setmana passada quan Garriga va reclamar acabar amb la immigració legal a Catalunya i va denunciar diversitat de delictes comesos recentment.

Després d’aquella intervenció, ERC va lamentar que no s’apliqui el Codi Penal a qui fa crides a l’odi contra determinats col·lectius per motius racistes; i la CUP va denunciar que s’estava faltant al respecte a part de la ciutadania i va reclamar que s’apliqués el codi de bona conducta dels diputats. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va recordar el codi de conducta i va insistir que els parlamentaris han de mantenir “en tot moment na actitud exemplar d’acord amb el principi d’exemplaritat i la no discriminació”.

A la reunió de la Mesa també s’ha comunicat que el Tribunal Constitucional ha aixecat dues suspensions respecte a diversos articles recorreguts pel govern espanyol de la llei 8/2020 de protecció i ordenació del litoral. També s’ha comunicat que el TC ha desestimat la qüestió d’inconstitucionalitat presentada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts sobre l’etapa educativa dels 0-3 anys de la llei d’educació. La Mesa ha rebut l’informe del Síndic de Greuges sobre els indults.

La Mesa també ha donat compte de la renúncia com a diputada i vicepresidenta segona d’Eva Granados (PSC), després que dijous passat fos designada senadora autonòmica pel Parlament. De fet, aquest dimarts, que comença un ple ordinari, es votarà l’elecció de la vicepresidència segona de la Mesa per cobrir aquesta vacant. Els socialistes hi presenten la diputada Assumpta Escarp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia