Sánchez seurà en una cimera amb Kosovo però sense símbols que el reconeguin com a país
La UE centra la reunió amb els Balcans Occidentals en les inversions i esquiva abordar l’ampliació
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, participa aquest dimecres en la cimera de la Unió Europea i els Balcans Occidentals que se celebra a Eslovènia. Allà, juntament amb la resta de caps d’estat i de govern europeus, es reunirà amb els seus homòlegs balcànics, inclòs Kosovo, del qual Espanya no reconeix la independència. Ara bé, a la trobada no hi haurà ni banderes ni símbols i tampoc cap referència a Albin Kurti com a primer ministre de Kosovo. “És un enfocament neutre per tenir en compte les diferents sensibilitats”, apunten fonts comunitàries. A la Unió Europea, a banda d’Espanya, Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia tampoc reconeixen la independència de Kosovo.
En una cimera similar el 2018, l’aleshores president Mariano Rajoy va abandonar la trobada per la presència de Kosovo. La següent reunió va ser el 2020 i es va fer per videoconferència per la covid-19. Malgrat ser telemàtica, en aquesta ocasió també es van evitar els símbols.
La cimera amb els Balcans Occidentals
Després de la reunió amb Albània, Macedònia del Nord, Montenegro, Bòsnia i Herzegovina i Kosovo es preveu una declaració conjunta dels 27 que marqui la línia a seguir a la regió. En aquest sentit, fonts comunitàries apunten que l’objectiu és “confirmar la perspectiva europea de la regió”.
En la reunió es preveu que els líders del bloc comunitari reafirmin un paquet de 29.000 milions per al desenvolupament de la regió, els quals 20.000 milions són inversions i 9.000 ajudes. “És un bon moment per ser assertius”, diuen fonts comunitàries, que remarquen que la Unió Europea és el principal soci inversor i comercial de la regió.
En el fons de la trobada també hi haurà l’adhesió dels països dels Balcans a la Unió Europea. A la llista d’espera hi ha Albània, Macedònia del Nord, Montenegro i Sèrbia. Amb tot, el bloc comunitari no vol que la reunió se centri en això i no es preveu parlar de calendaris malgrat la insistència de la presidència eslovena de torn de la Unió Europea.
“No és una cimera sobre l’ampliació, és una cimera sobre els Balcans”, subratllen fonts comunitàries. Entre els 27 hi ha divisió pel que fa al procés d’ampliació del bloc comunitari. Països veïns dels aspirants, com Eslovènia o Croàcia, volen accelerar el procés perquè els beneficiaria, però d’altres, com per exemple França, volen frenar-lo, mentre Bulgària manté el veto a Macedònia del Nord.
Una cimera de política exterior
Un dia abans de la reunió amb els sis líders dels Balcans Occidentals, els caps d’estat i de govern del club comunitari es reuneixen aquest dimarts en una cimera extraordinària a Eslovènia. La trobada del dimarts al vespre entre els líders dels 27 se centra en qüestions de política exterior, entre les quals hi ha la relació amb els Estats Units, les lliçons de la crisi d’Afganistan i la posició envers la Xina.
Els líders dels 27 tractaran aquestes qüestions després que els Estats Units anunciessin al setembre un pacte amb el Regne Unit i Austràlia per fer front a la influència regional de la Xina. El pacte inclou donar suport a les autoritats australianes per desenvolupar submarins de propulsió nuclear.
Després d’una aliança que va desencadenar una crisi amb el bloc comunitari i que l’Alt Representant ha qualificat de “toc d’atenció”, la Unió Europea intenta incrementar la relació amb els Estats Units per evitar nous pactes militars que deixin fora el bloc comunitari.