Política

El Govern augmenta en 1.813 milions el sostre de despesa no financera per al 2022 fins als 29.326 milions

La xifra es basa en un dèficit del 0,6% però pot canviar segons les transferències de l’Estat

El Govern augmentarà en 1.813 milions d’euros el sostre de despesa no financera de la Generalitat per al 2022 fins a un màxim de 29.326 milions d’euros, segons ha acordat aquest dimarts el consell executiu. Això implica pujar respecte als 27.513 milions que es van aprovar com a despesa per als departaments en els últims pressupostos. El càlcul s’ha fet en base a un dèficit públic de referència del 0,6%. La xifra final del sostre de despesa, en tot cas, pot canviar en base a possibles modificacions en les transferències de l’Estat o en els ingressos previstos, entre d’altres. Per als últims comptes, de fet, va créixer fins als 27.513 milions des d’una previsió inicial de 26.952 milions.

L’aprovació del sostre de despesa és un “pas imprescindible” previ a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, segons ha remarcat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

El sostre de despesa marca el límit d’assignació de recursos pressupostaris per a l’exercici del 2022, d’acord amb l’escenari d’ingressos i el compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i els criteris del Sistema Europeu de Comptes.

En concret, el càlcul s’obté amb una estimació dels ingressos de la Generalitat per a l’any vinent, incloent els imports de les bestretes del model de finançament comunicats per Hisenda i la compensació per la pèrdua de recursos que el canvi de l’IVA ha comportat a les comunitats autònomes. Com que aquesta xifra encara no s’ha comunicat oficialment, Economia ha fet una “estimació” amb la informació disponible i es reserva l’opció de canviar el sostre de despesa en el futur.

Actualment, els objectius de dèficit estan suspesos per la pandèmia, però el ministeri d’Hisenda va marcar uns llindars orientatius de referència, que en el cas de les comunitats és del 0,6% del PIB. Aquesta és la taxa que s’utilitza per calcular el límit de despesa per al 2022.

En tot cas, Economia i Hisenda reitera que el sostre de despesa fixat aquest dimarts està subjecte a “modificacions en els ingressos tributaris, increments o reduccions de les transferències de l’Estat destinades al finançament de les competències transferides, canvis en els ajustos del Sistema Europeu de Comptes o qualsevol altra variació rellevant dels ingressos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia