Bolaños deslliga Puigdemont de la taula de diàleg
El ministre afirma que el cas del president “no pot afectar set milions i mig de catalans”
Zapatero demana reflexió a la justícia
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, desitja que la persecució espanyola contra el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no afecti la taula de diàleg ni les solucions que s’hi plantegin. “La situació processal d’una persona no pot afectar set milions i mig de catalans o 46 milions d’espanyols”, va defensar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons Bolaños, l’episodi de Sardenya s’emmarca en decisions que prenen els tribunals i que el poder executiu respecta i acata.
És evident, però, que l’amnistia que reclama la part catalana a la mesa de negociació implica necessàriament resoldre la situació dels exiliats. Bolaños es va posar les mans al cap de pensar que “encara” hi ha catalans que aposten per la via de la confrontació, que va contraposar a la del diàleg.
Des que es va reunir per segona vegada la taula s’han produït contactes tècnics discrets per anar construint àmbits de confiança i poder arribar a acords i consensos. El ministre no va voler detallar si La Moncloa havia mantingut contactes amb Junts per Catalunya perquè s’assegués a la taula. El partit de Puigdemont atribueix a un vet socialista el fet que no siguin presents a les reunions. En aquest sentit, Bolaños va assegurar que el seu govern estaria “encantat” que els representants de Junts al govern hi fossin.
D’altra banda, l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero va assegurar justament que la situació de Puigdemont és un “factor important” per “accelerar” el diàleg. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4 va considerar “evident” que la conjuntura política i judicial del president és “clau” perquè prosperi la negociació i “el retrobament vagi més fluid, s’acceleri i sigui més factible”.
LA FRASE
Premi a Llarena per la “defensa de l’estat de dret”
La Fundació Villacisneros ha decidit atorgar per unanimitat el seu premi anual al magistrat Pablo Llarena en reconeixement a la seva feina “en defensa de l’estat de dret”. L’entrega d’aquest guardó, que arriba a la setena edició, tindrà lloc en un acte públic el pròxim 16 de novembre a Madrid. La fundació es descriu a si mateixa com a defensora “de l’estat de dret, la unitat d’Espanya i l’orgull de ser espanyol” i es dedica a difondre “la veritable història” d’Espanya. El premi arriba pocs dies després de l’enèsima bufetada judicial internacional a Llarena pel seus intents frustrats de portar el president de la Generalitat exiliat, Carles Puigdemont, davant la justícia espanyola. La fundació considera que el magistrat ha actuat “amb objectivitat i neutralitat”, que ha estat víctima d’una “persecució” i que ha estat sotmès al llarg de la instrucció contra el procés “a un assetjament intolerable per haver-se mantingut ferm en defensa de la llei”. De moment, el magistrat ja ha quedat desautoritzat per les justícies italiana, belga i alemanya.