L’ombra de la corrupció força Kurz a dimitir
El canceller federal austríac, de 35 anys, està sota investigació per una presumpta desviació de fons i per tràfic d’influències
Cedeix el càrrec al ministre d’Exteriors i intenta salvar la coalició de govern amb els ecologistes
El canceller federal austríac està sota investigació per una presumpta desviació de fons i per tràfic d’influències
Cedeix el càrrec al ministre d’Exteriors i intenta salvar la coalició amb els ecologistes
El canceller federal d’Àustria, Sebastian Kurz, al capdavant d’una coalició conservadora-ecologista des del gener del 2020, va anunciar ahir la seva dimissió enmig d’un escàndol de corrupció que l’esquitxa a ell mateix, al seu cercle més íntim de col·laboradors i al governamental Partit Popular (ÖVP).
Ocuparà el seu lloc el fins ara ministre d’Afers Estrangers, Alexander Schallenberg, un diplomàtic de carrera independent si bé pròxim a l’ÖVP, mentre que el mateix Kurz passa a ser el portaveu parlamentari del seu partit.
“Vull cedir l’espai per evitar el caos i garantir l’estabilitat. He proposat al president federal [Alexander van der Bellen] Alexander Schallenberg com a nou canceller”, va dir Kurz en una declaració davant la premsa.
Amb aquest pas, el fins ara cap del govern pretén mantenir la coalició de govern amb els Verds i evitar que es formi una aliança en contra de l’ÖVP, aplegant els ecologistes i els opositors socialdemòcrates, liberals i ultradretans.
La posició de Kurz s’havia fet insostenible després que, dimecres, la fiscalia l’hagués acusat de corrupció, unes al·legacions que ahir va qualificar de “falses”. Des de llavors, tots els partits –amb excepció de l’ÖVP– van reclamar la dimissió del canceller, incloent-hi els Verds, socis minoritaris en el govern. Kurz es va convertir en líder de l’ÖVP el maig del 2017 i va conduir el seu partit a la victòria en les eleccions d’aquell mateix any. Amb només 31 anys, es va convertir també en el cap de govern democràtic més jove del món.
Les acusacions de corrupció es remunten al període entre el 2016 i el 2018, quan suposadament es van utilitzar fons del Ministeri de Finances per manipular les enquestes d’opinió en favor de l’ÖVP.
Kurz, nou persones més i tres organitzacions estan sent investigats sota la sospita de trencament de confiança i corrupció “amb diferents nivells d’implicació”, segons va explicar l’oficina de la fiscalia per a afers econòmics i de corrupció en un comunicat.
En el cas del canceller, se sospita de “desviament de fons, corrupció i tràfic d’influència”. Prèviament, els fiscals van ordenar escorcolls a la seu de la cancelleria, al Ministeri de Finances i en cases i despatxos d’estrets ajudants del canceller. El vicecanceller i líder dels Verds, Werner Kogler, va considerar que s’havia “entrat en una nova etapa” amb l’obertura de la investigació judicial. El Parlament austríac s’havia de reunir dimarts en sessió extraordinària per a una probable moció de censura conjunta.
A més de negar les acusacions de corrupció, Kurz rebutja també haver comès cap mala pràctica en una investigació separada oberta al maig sobre testimoni fals davant d’una comissió parlamentària.