En contra de la immunitat
L’eurocambra s’oposa a retornar la protecció a Puigdemont malgrat la detenció a Sardenya
El TGUE ha de decidir si concedeix cautelars als de Junts en les pròximes setmanes
El Parlament Europeu no s’immuta per l’arrest de l’eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont a Sardenya. Segons va avançar ahir l’ACN, la cambra està en contra de retornar provisionalment la immunitat a Puigdemont, tot i que s’ha constatat el risc de detenció. Després de passar breument per una presó sarda, Puigdemont va demanar de nou al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que el protegeixi de manera cautelar. És el segon cop que reclama ajuda al tribunal amb seu a Luxemburg, que al juliol va considerar innecessari que l’expresident català conservés de manera provisional la immunitat mentre es resolen diversos casos relatius a l’euroordre del Tribunal Suprem per la causa de l’1-O.
“Si després d’haver-se dictat aquesta ordre [...] es pogués produir un suposat dany, en particular en cas de detenció dels sol·licitats per part d’una autoritat d’execució d’un estat membre o de la implementació d’un procediment per a la seva entrega a les autoritats espanyoles, podran presentar una nova sol·licitud de mesures provisionals”, deia llavors el TGUE, que obria així la porta a concedir la immunitat cautelarment si es feia una segona petició.
Tant Puigdemont com els també eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí han fet aquesta segona sol·licitud i estan en espera d’una decisió. Abans, el Parlament Europeu hi ha de dir la seva, ja que forma part del procediment. Com ja van fer l’última vegada, els serveis jurídics de la cambra es pronunciaran en contra de les cautelars.
El Parlament Europeu té fins divendres, 15 d’octubre, per presentar al·legacions. Segons confirmen fonts parlamentàries, els lletrats de la cambra continuaran defensant “la decisió presa per la sessió plenària” al març. El ple de l’eurocambra va aprovar per 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions l’aixecament de la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí.
El líder de JxCat es preguntava fa poc si el suplicatori del Suprem tindria el mateix suport entre els eurodiputats si la votació es fes ara, després de l’embolic per la seva detenció a Sardenya i la insistència del magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena, que va aclaparar les autoritats italianes amb peticions d’extradició. La pregunta queda, per ara, sense resposta, perquè la institució no dona senyals de voler canviar d’opinió.
L’eurocambra manté que la retirada de la immunitat va ser correcta i no veu necessari que els tres eurodiputats independentistes la conservin mentre es resolen les causes obertes a la justícia de la UE per les euroordres. En la darrera petició de cautelars, els serveis jurídics van remarcar, sobretot, que Puigdemont, Comín i Ponsatí gaudeixen d’immunitat per anar als plens i fer les seves activitats parlamentàries i consideren que és suficient per protegir els seus drets polítics com a eurodiputats.
Caldrà veure què hi diu l’advocacia de l’Estat, ja que l’Estat espanyol també està personat en la causa. L’últim cop va assegurar que el procediment per l’euroordre estava en suspens, però el Suprem ho va negar posteriorment.
Decisió pendent
Un cop el Parlament Europeu i l’advocacia de l’Estat presentin les seves observacions, el TGUE haurà de prendre una decisió. L’última vegada va trigar aproximadament un mes i mig a pronunciar-se, així que la interlocutòria sobre les cautelars podria arribar a finals de novembre. Ara bé, fonts del tribunal remarquen que els terminis poden variar a discreció dels magistrats.
Digui el que digui el TGUE sobre les cautelars, no s’espera que tingui cap repercussió per als procediments d’extradició paralitzats a Bèlgica i Itàlia. La justícia d’aquests països està en espera del que decideixin els tribunals de la UE tant en el cas de la immunitat com en el de les prejudicials de Llarena sobre les euroordres. Però estan a l’aguait de resolucions definitives, no de mesures provisionals. Per tant, les cautelars estan més pensades per evitar nous episodis com el de Sardenya que no pas per forçar cap canvi als tribunals sards.
Si el TGUE retorna cautelarment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí, podran viatjar per tota la Unió Europea (excepte a Espanya) sense perill de ser detinguts. Altrament, els eurodiputats podrien ser arrestats si no es desplacen per fer activitats parlamentàries.