altafulla
Ideal assoleix l'alcaldia i dóna continuïtat al govern
L'arribada de la credencial de la nova regidora del PSC en temps rècord fa possible que Josep Maria Pérez sigui el tercer batlle
L'oposició recela de les despeses per a l'acceleració del tràmit
Altafulla va tancar ahir la crisi política oberta amb la dimissió, ara fa un setmana, de l'alcalde Josep Maria Gené (PSC) amb l'elecció de Josep Maria Pérez (dels independents Ideal) com a nou batlle, el tercer des de l'inici del mandat. Els vots de la majoria absoluta del ple (PSC, Ideal, PP, CiU i el no adscrit Jano Francino) van fer possible ahir aquest tràmit després que pogués incorporar-se al consistori la socialista Purificació Miró en substitució de Gené.
Precisament, la celeritat en aquest darrer tràmit (que habitualment s'allarga un mes) va provocar els recels de l'oposició, que va reclamar que s'aclarís si serà el consistori el que assumirà les despeses que ha suposat ja que dos edils de l'Ajuntament es van haver de desplaçar divendres fins a Madrid per tal que Miró pogués avui emetre el vot clau perquè Pérez fos nomenat alcalde. La seva absència, de fet, hagués comportat el nomenament automàtic de Francesc Farré (ABG), ara a l'oposició, i que va ser el candidat més votat el 2007. “Dubto que si hagués estat un regidor d'un altre partit s'hagués aconseguit aquesta credencial tan ràpid”, va afirmar Farré. La regidora d'AUPA, Eva Martínez, va assegurar sentir-se “indignada” per la “falta de respecte” del govern. “Sabien des del principi que arribaria a temps i es podrien haver evitat la sensació d'incertesa i agonia d'aquesta setmana”, va criticar.
L'oposició també va assenyalar que a l'hora de prendre possessió de la seva plaça de regidora s'havien incorregut en errors tècnics, ja que caldria haver convocat un altre ple. Les formacions, però, descarten una impugnació.
Dubtes
El mateix Pérez, però, va defensar ahir que fins 48 hores abans del ple no va tenir clara la seva candidatura. “Hi ha hagut certs dubtes fins al final”, va explicar. Un d'ells era el vot que finalment emetria CiU, que va abandonar el govern local dimecres passat, però que finalment ahir va donar suport a Ideal en l'alcaldia. “No era coherent mantenir la nostra candidatura quan el poble no ens va votar per tenir l'alcaldia”, va afirmar el regidor de CiU Joan Spuch, que el 2007 va ser el cinquè candidat més votat. Pérez, per la seva banda, va ser-ne el quart.
Els convergents, però, tan sols entraran al govern de Pérez si a l'últim es fa un pacte de consens entre tots els grups, opció que el nou alcalde diu que proposarà, però que serà complicada quan grups com PAU ja la rebutjaven ahir. El seu regidor, Francesc Blanc, ja va formalitzar el seu pas a l'oposició descrivint com a “dia de dol” la jornada d'elecció com a alcalde del seu fins llavors soci de govern. Amb aquestes condicions, Pérez haurà de posar en marxa un altre executiu en minoria, tot i que amb més que probables suports puntuals que CiU.
LA FRASE
Altafulla, ingovernable?
azahara palomaresInestables
Un dels reptes del nou govern encapçalat per Pérez (format de moment per PSC, Ideal, PP i el no adscrit, Jano Francino) serà mantenir-se units en els deu mesos restants fins als comicis electorals en un consistori fragmentat, amb vuit grups i un no adscrit per a només onze regidors. El municipi, de fet, ja ha viscut aquest mandat tres combinatòries de govern. La primera (ABG, CiU, ERC i PAU) es va trencar en poc menys de mig any amb l'expulsió de PAU i va culminar en la moció de censura de l'abril de 2008. El nou executiu (PSC, AUPA, Ideal, PP, PAU i un no adscrit) va resistir sis mesos més, fins la marxa d'AUPA, substituïda per CiU.
El PSC, descol·locat
Ideal va ser el 2007 només la quarta força més votada, mentre que els seus socis, el PSC, van ser els segons i són els únics de l'executiu que tenen més d'un representant. En la renúncia dels socialistes a l'alcaldia, però, ha tingut un paper rellevant la crisi interna després d'haver perdut els dos edils que van sortir escollits el 2007 (Gené i Cristina Magriñá)i que han hagut de substituir pels números 3 i 4 de les llistes.
Un vot polèmic
Entremig de tot plegat, hi ha també la polèmica ètica del vot de l'ex-ABG Francino. El seu vot ahir sí que va ser clau per definir el color de l'Ajuntament. PAU ja parlava ahir de govern “trànsfuga”, tot i que l'ABG renunciarà a denunciar-ho a la comissió pertinent.