Trump mira de torpedinar el cas de l’assalt al Capitoli
S’acull al privilegi executiu que protegeix la confidencialitat de les comunicacions de la Casa Blanca per bloquejar la investigació
El Congrés insta a declarar els assessors de l’expresident
El setge al Capitoli del gener passat que va convertir els Estats Units en la riota mundial continua sent motiu de disputa quan un comitè de la cambra nord-americana n’està investigant els fets. Aquell 6 de gener partidaris de Donald Trump, embogits per la indigestió d’uns resultats electorals desfavorables, van colpejar el cor de la democràcia nord-americana i van aturar la sessió que havia de certificar la victòria de Joe Biden en les eleccions presidencials del 2020.
Emulant els seus partidaris, Trump es manté en peu de guerra i oferirà resistència. L’expresident ha presentat una demanda al tribunal de districte dels Estats Units per al districte de Columbia per bloquejar que els lliurin els registres de l’expresident durant l’atac al Capitoli. D’aquesta manera desafia la decisió del president Joe Biden de renunciar al privilegi executiu que protegeix la confidencialitat d’algunes comunicacions de la Casa Blanca. A principis d’octubre, Biden va autoritzar els arxius nacionals a lliurar el mes vinent un lot de documents sol·licitats pel comitè que treballa en la investigació.
En la demanda, Trump acusa els legisladors del comitè d’investigació de fer una “sol·licitud il·legal” dels seus registres de la Casa Blanca per esclarir els fets del setge i recorda que el material sol·licitat està cobert per la doctrina legal del privilegi executiu. Així, l’advocat de Trump, Jesse Binnall, subratlla en la demanda que “les sol·licituds del Comitè no tenen precedents quant a la seva amplitud i abast i no estan vinculades a cap propòsit legislatiu legítim”. Amb aquesta demanda Trump busca una ordre judicial que aturi el procés.
En un comunicat, el comitè ha respost la demanda de l’expresident, de qui asseguren que només busca “alentir i obstaculitzar” la investigació. “És difícil imaginar un interès públic més convincent que intentar obtenir respostes sobre un atac a la nostra democràcia i un intent d’anul·lar els resultats d’unes eleccions”, rebla.
Per esclarir els fets, el comitè ha instat a declarar els assessors de Trump, inclòs l’estrateg polític Steve Bannon, a qui consideren un testimoni determinant. Bannon, que s’ha negat a declarar fins que la demanda de l’expresident nord-americà no estigui resolta per un tribunal, s’exposa a què si li obri un procediment penal. El comitè selectiu de la Cambra de Representants dels Estats Units ha anunciat que presentarà una acció formal al Departament de Justícia contra Bannon a causa de la seva negativa a cooperar mentre Trump ha instat Bannon i altres exajudants citats a rebutjar les peticions del comitè. D’aquell setge, més de 600 persones s’enfronten a càrrecs penals.