Política

Unides Podem demana revocar la retirada de l’acta de diputat a Rodríguez

La formació considera que la decisió adoptada per Batet corresponia a la mesa

És per això que reclama que l’assumpte torni a l’òrgan parlamentari

Unides Podem (UP) ha registrat aquest divendres al Congrés una sol·licitud perquè que es deixi sense efecte la retirada de l’acta de diputat a Alberto Rodríguez, derivada de la condemna del Tribunal Suprem (TS) espanyol. El grup argumenta que la decisió de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, corresponia a la mesa.

La petició d’UP ha estat registrada set dies després de l’acord pres per Batet, que ara demanen revocar perquè l’assumpte sigui reenviat a la mesa amb la finalitat que pugui dictar una nova resolució sobre la condemna a Rodríguez, que incloïa una inhabilitació per al sufragi passiu.

Podem argumenta que la mesa és l’òrgan rector de la cambra, enfront d’unes potestats de la presidència que són taxades.

La formació a la que pertanyia Rodríguez recorda que una vegada la mesa assumeix un assumpte per a la seva competència, com va fer en aquest cas sense l’oposició de Batet, llavors “no pot ser revocat en funció d’un acte exclusiu de la presidència”.

Segons UP, la mesa s’havia atribuït la decisió sobre la sentència remesa pel Suprem el 19 d’octubre i es va mostrar majoritàriament a favor de sol·licitar un aclariment al Tribunal en la seva reunió del dia 21, per la qual cosa Batet no podia tornar a assumir la competència l’endemà.

L’escrit registrat per Podem afegeix que, segons l’article 6 de la Llei orgànica del Règim Electoral General (Loreg), es consideren inelegibles els qui siguin condemnats a penes privatives de llibertat o a la pèrdua temporal del dret de sufragi passiu per delictes especialment greus, i considera que cap dels dos supòsits es dona en aquest cas.

A més, sosté que d’acord amb l’article 23 de la Constitució, els drets de participació política han de ser interpretats de la forma més favorable al seu exercici, cosa que consideren que tampoc s’ha donat amb la decisió presa per Batet.

Per tot plegat, Podem reclama que l’assumpte es retorni a la Mesa parlamentària perquè prengui la decisió previ dictamen de la Comissió de l’Estatut del Diputat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia