Política

L’oposició de Sant Feliu, en contra d’un préstec de 5 milions per al pàrquing

Pel govern, que no toca tributs però apuja la taxa de residus, el crèdit s’autofinançarà

El govern de Sant Feliu de Guíxols (TSF i el PSC) s’ha quedat sol aquesta setmana en el ple a l’hora de contractar un crèdit de 5 milions per tirar endavant el projecte d’aparcament prefabricat i modular a la Corxera, amb més de 500 places. Els quatre grups de l’oposició (ERC, JxCat, Guíxols des del Carrer i MES) s’hi van oposar, tot coincidint que l’últim projecte no s’ha debatut en el ple i, fins ara, s’havia apostat per finançar-los amb els 10 milions de romanent municipal.

La posició adversa va fer enutjar l’alcalde, Carles Motas, que va defensar que havia anat informant, sobretot, les portaveus d’ERC, Sílvia Romero, i JxCat, Cristina Vicens. Per Romero, però, s’acumulen massa canvis en els últims mesos, que atribueix a “presses”. I Vicens lamenta que la informació no s’ha traduït en “debat profund per tractar el projecte o el model de gestió”. Jordi Lloveras (GdC) creu que també falta debat sobre el model de pagament per als residents, i que es podria haver limitat el crèdit només als 2,6 milions de la primera fase imminent. I Pere Albó (MES) qüestiona, a banda, l’emplaçament allà on ara hi ha places gratuïtes.

Operació autofinançada

El regidor d’Hisenda, Josep M. Muñoz, va defensar que la intervenció ha recomanat endeutar-se “en condicions avantatjoses” per als consistoris. I sosté que el crèdit s’amortitzarà al cap de pocs anys amb els ingressos de la zona blava i les tarifes, i l’estalvi energètic que generaran les plaques solars del conjunt.

D’altra banda, el govern també va tirar endavant les ordenances per al 2022, en què es congelen els tributs com ara l’IBI o els impostos de circulació o obres. Sí que s’apujarà, però, la taxa de residus, “uns 9 euros de mitjana per rebut”, com a conseqüència de l’increment de preu per abocar tones de rebuig. L’executiu defensa que la taxa es pot abaratir incrementant el reciclatge en el futur, però han constatat una forta recuperació de l’activitat econòmica en el trimestre d’estiu, traduïda –pel costat positiu– en 200 tones de recollida orgànica, però –pel negatiu– en 1.000 tones de rebuig, només, durant el mes d’agost.Lloveras va recordar que a la ciutat l’any passat la taxa de reciclatge va davallar del 46% al 42%, una xifra que des del govern es va atribuir aleshores a la davallada d’activitats comercials, que reciclen millor. I va demanar bonificacions per l’ús de la deixalleria municipal, que s’estudiaran l’any vinent, i també per a famílies en situació de pobresa energètica o risc d’exclusió social.

A Blanes, ple presencial i menys deute

L’Ajuntament de Blanes va recuperar, dijous, els plens presencials després de 20 mesos de sessions virtuals per la pandèmia. La sessió va ser tranquil·la, amb l’aprovació d’un pla quadriennal d’inspecció d’activitats fins a 2025, i un retoc del pressupost que, a més dels vots favorables d’ERC i Blanes En Comú Podem, va subscriure JxBlanes per l’amortització de 3 milions de deute. El PSC i Cs i el regidor no-adscrit hi van votar en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona