L’OMS alerta que la pandèmia torna a estar en un “punt crític” a Europa
Atribueix l’augment dels contagis a la cobertura “insuficient” de les vacunes i al relaxament de les mesures
Rússia i Romania són dels països més afectats
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va manifestar ahir una “gran preocupació” per la situació de la pandèmia de la Covid a Europa a causa de l’augment de la transmissió en les últimes setmanes i va instar els països a introduir mesures socials i de salut pública per afrontar una “amenaça real”.
La regió europea de l’OMS –que inclou també alguns països de l’Àsia central i Rússia– va registrar la setmana passada gairebé 1,8 milions de casos nous i 24.000 morts, un 6% i un 12% més, respectivament, que l’anterior, mentre que a Europa l’increment de les transmissions en l’últim mes és del 55%.
Tot i que la pujada és generalitzada en tots els grups d’edat, l’OMS destaca el “ràpid” augment en les persones de més de 65 anys. El percentatge d’hospitalitzacions, a més, s’ha duplicat la darrera setmana. Si la transmissió es manté a aquests nivells, hi podria haver mig milió de morts a la regió d’aquí a l’1 de febrer, amb 43 països en situació de “pressió alta o màxima” en els seus sistemes de salut, segons projeccions de l’OMS. “Estem en un altre punt crític de rebrot de la pandèmia. Europa se situa de nou a l’epicentre de la pandèmia, on érem fa un any”, va alertar el director d’OMS Europa, Hans Kluge. L’expert va indicar sobretot la “insuficient” cobertura de vacunes i el relaxament de les mesures com a causes principals de la pujada de la transmissió, sense oblidar factors com ara l’estacionalitat, l’inici del curs escolar, el retorn al treball presencial i el predomini de la variant delta, més contagiosa.
Tot i que Europa frega el rècord de nous casos, la xifra és la meitat del màxim assolit durant la pandèmia, fet que s’explica pels vaccins. “Les vacunes són essencials per superar la fase aguda de la pandèmia, si les combinem amb altres mesures”, va assegurar Kluge. Uns mil milions de dosis s’han administrat a la regió, amb un 47% de la població amb la pauta completa i una distribució molt desigual: mentre vuit països superen ja el 70%, n’hi ha dos que no arriben al 10%. També el regulador europeu, l’EMA, va instar a ampliar la cobertura de vacunació a la UE, ja que la situació epidemiològica “es complica cada cop més”.
Rècord diari a Alemanya
Les xifres són preocupants a l’est d’Europa. Rússia va registrar ahir un altre rècord diari de morts malgrat que els russos tenen vacances pagades per Putin per mirar de frenar la propagació del virus. A Romania, el segon de la UE amb menys vacunats, encadenen pics de més de 400 morts diàries i tenen el sistema sanitari completament desbordat.
Les autoritats sanitàries alemanyes, per la seva banda, van verificar ahir 33.949 nous casos en les darreres 24 hores, el seu màxim diari des de l’inici de la pandèmia.