Política

La Mesa tomba per unanimitat la petició de reconsideració de Cs i torna a activar la tramitació dels pressupostos

El grup liberal posava l’acció exterior del Govern en el punt de mira dels comptes pel 2022

La Mesa del Parlament ha tombat per unanimitat la petició de reconsideració de Cs, de manera que ja s’ha tornat a activar la tramitació dels pressupostos. Després d’escoltar la Junta de Portaveus, reunida de forma extraordinària per la reconsideració del partit liberal aquest dimecres al matí, la Mesa ha reafirmat que l’admissió a tràmit dels comptes del Govern pel 2022 és correcta, i ha rebutjat la petició de reconsideració de Cs. El partit de Carlos Carrizosa havia posat en el punt de mira l’acció exterior dels comptes, per considerar que no s’adequa a la Constitució. El líder del partit ja va advertir ahir dimarts que presentaria esmena a la totalitat als comptes i que estudiaria portar-los al Consell de Garanties Estatutàries.

Fonts de Cs presents a la reunió de la Junta han explicat a la premsa que l’admissió a tràmit dels pressupostos és discutible. El grup liberal considera, per exemple, que la referència als comptes sobre la història “mil·lenària” de Catalunya és errònia. Segons Cs, els lletrats han argumentat a la reunió de la Junta que l’admissió a tràmit dels pressupostos era correcta i que, per tant, calia rebutjar la seva reconsideració.

El partit liberal defensava que els pressupostos presentats ahir per Giró al Parlament amaguen partides dels departaments d’Exteriors, Cultura i Polítiques Digitals que, en realitat, es destinarien a “alimentar el procés” sobiranista.

En canvi, la Mesa ha considerat que no hi havia indicis d’inconstitucionalitat, i ha tombat la petició de Cs. Així també s’hi han expressat els lletrats, segons fonts parlamentàries. A la Junta, els partits de Vox i PP català han donat suport a Cs.

La petició de Cs ha provocat un recés en les compareixences en comissió de les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina -convocades a les 10 hores- per explicar els pressupostos dels seus respectius departaments. D’aquesta manera, les comissions es reactivaran en els propers minuts, amb més de dues hores de retard.

Borràs

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acusat Cs “d’intentar pervertir els procediments reglamentaris” en voler aturar la tramitació dels pressupostos. Així ho ha dit a través del seu compte de Twitter després que el partit de Carlos Carrizosa hagi presentat una petició de reconsideració a la Mesa, que ahir va admetre a tràmit els comptes per al 2022. I és que, segons Cs, l’acció exterior prevista “no s’adequa” a la Constitució. La petició ha fet que la Mesa i la Junta de Portaveus s’hagin reunit d’urgència aquest dimecres per rebutjat la petició de Cs. I això ha retardat les compareixences previstes en comissió perquè els consellers expliquin el pressupost per al seu departament.

Borràs ha tornat a demanar responsabilitat als grups parlamentaris amb els pressupostos de la Generalitat. “Prejutjar intencions polítiques, confondre termes lingüístics com ‘actor’ o ’subjecte’, voler anul·lar ’aspiracions’, inferir conseqüències jurídiques del que ni tan sols se sotmet a votació és, clarament, una forma de fer política que no hauria de ser acceptable”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Salellas vol portar al ple de setembre la Zona de Baixes Emissions (ZBE)

GIRONA
PRÒXIM ORIENT

Israel confirma la mort del cap militar de Hamàs en un atac a Gaza al juliol

BARCELONA
política

Rovira admet que el preacord “costa de digerir” però crida a aprofitar l’“oportunitat”

barcelona

Endesa detecta 1.549 casos de frau elèctric en sis mesos a la demarcació

GIRONA

IPS-CUP critica les obres d’inici del BRCAT i la tala d’arbres a Salt

SALT
Josep Reyner
Economista, autor de ‘Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una situació a revertir’

“Amb el dèficit fiscal t’enfrontes a la manera de funcionar de l’Estat”

Barcelona
PRÒXIM ORIENT

Israel inflama la guerra regional

Beirut
política

Sánchez fa seu el preacord amb ERC amb “passió” i hi veu el rumb a l’estat federal

madrid
estats units

Trump diu que Harris es va tornar negra "de sobte" per guanyar vots

barcelona