Política

PSOE i Unides Podem proposen abaixar les multes de la “llei mordassa” en funció de la capacitat econòmica del responsable

Els grups plantegen que la manca de comunicació prèvia d’una manifestació no impedeixi realitzar-la

PSOE i Unides Podem han presentat una cinquantena d’esmenes conjuntes per modificar la “llei mordassa”. Entre els canvis, els partits que formen la coalició del govern espanyol plantegen abaixar les multes que contempla la norma en funció de la capacitat econòmica del responsable. La reducció podrà arribar al 50% de l’import per a persones que tinguin un salari de fins a 1,5 cops el salari mínim interprofessional (SMI) i del 25% per a persones que tinguin un sou d’entre 1,5 i 2,5 cops l’SMI. L’esmena també contempla el fraccionament del pagament si l’import de la sanció “no guarda proporció amb la situació econòmica del responsable”. A més, els socialistes i la formació lila també proposen reduccions si el pagament es fa voluntàriament.

Si es paga en els quinze dies posteriors a la notificació, la reducció de l’import de la multa es pot reduir un 50%. La reducció no es podrà aplicar quan es tracti d’infraccions molt greus. La graduació de les sancions també es contemplarà quan el sancionat sigui menor d’edat.

Comunicació de manifestacions

Un altre element és que la manca de comunicació prèvia d’una manifestació no serà considerat un impediment perquè es pugui realitzar. “La carència del tràmit previ de comunicació, encara podent considerar-se infracció lleu, no serà motiu per impedir l’exercici de les llibertats de reunió i manifestació”, diu l’esmena.

Les dissolucions de reunions seran “l’últim recurs” i hauran de ser “graduals i proporcionades a les circumstàncies” així com estar guiades “en tot moment per un enfocament de drets humans”. Els organitzadors o promotors de les manifestacions seran els responsables d’infraccions contra la seguretat ciutadana.

Registres i identificacions

A més, una altra esmena fixa que les persones que siguin obligades a anar a dependències policials per ser identificades no hi podran estar retingudes més de dues hores. Excepcionalment, es podrà allargar un màxim de sis hores. Tindran dret a ser retornades al lloc on estaven.

Pel que fa als registres corporals, només es podran fer quan hi hagi indicis “fonamentats racionalment i objectivament”. Els realitzaran agents del mateix sexe, a no ser que hi hagi circumstàncies excepcionals, “amb el màxim respecte a la identitat sexual”, sense deixar a la vista la totalitat del cos i intentant que sigui en un “lloc reservat”. Caldrà que els agents en deixin “constància escrita”.

Presa d’imatges

“No constituirà infracció la simple presa d’imatges en llocs de trànsit públic i manifestacions, o la seva simple difusió”, diu una de les esmenes. Tanmateix, la proposta és que es consideri infracció greu “l’ús d’imatges o dades personals o professionals d’autoritats o agents de les forces de seguretat quan generi un perill cert a la seva seguretat personal o familiar o la de les instal·lacions protegides o posi en risc l’èxit d’una operació”, plantegen PSOE i UP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.