Política

El Congrés aprova els nous nomenaments al TC amb menys

Alguns diputats del PSOE i Unides Podem han trencat la disciplina de vot i no han donat suport als candidats conservadors Enrique Arnaldo i Concepción Espejel

El ple avala l’elecció d’Ángel Gabilondo com a Defensor del Pueblo i de sis membres del TCu

El Congrés dels Diputats ha avalat aquest dijous les quatre candidatures al Tribunal Constitucional (TC) espanyol pactades pel PSOE i el PP. El ple també ha avalat els nomenaments d’Ángel Gabilondo com a nou Defensor del Pueblo i dels membres del Tribunal de Comptes (TCu).

En aquesta votació el govern espanyol no ha comptat amb el vot dels seus socis. ERC, Bildu i BNG han marxat de l’Hemicicle durant el debat, el PNB ha votat en blanc, i Junts i la CUP hi han votat en contra. Cs, per la seva banda, ha votat en contra de la designació d’Arnaldo i a favor de la d’Espejel.

El candidat conservador al TC Enrique Arnaldo –el més contestat- ha estat finalment el que menys suport ha rebut (232 vots de 249 emesos), seguit de l’altra candidata dels populars, la magistrada Concepción Espejel (237). Els dos noms plantejats, Inmaculada Montalbán i Ramón Sáez han aplegat 240 vots. Vuit diputats han votat en blanc i un vot ha estat nul.

Tot i que els grups independentistes, Vox i Cs no han participat a la votació, totes les candidatures han aconseguit el suport de tres cinquenes parts de la cambra que estableix la Constitució. No obstant, el resultat de la votació posa de manifest que hi ha hagut onze vots menys dels esperats a Arnaldo, perquè PP, PSOE, Podem i Foro Asturias –les quatre formacions que han anunciat que votarien a favor- sumen 243 escons. I és que alguns diputats d’esquerres ja han anunciat que trencarien la disciplina de partit i algun altre ha reconegut després que ha votat no per error.

Entre els vuit diputats díscols que no han donat suport a Arnaldo hi ha hagut els anunciats del diputat del PSOE Odón Elorza i dues diputades de Podem.

D’altra banda, dos diputats socialistes no han votat per la renovació del TC “per error”. Ha estat el cas de l’exministre i exsecretari d’Organització del PSOE José Luís Ábalos, que ha aclarit que ha s’ha equivocat en la votació, i de Mariano Sánchez Escobar. Fonts socialistes han assegurat que l’únic diputat del grup que no ha seguit la disciplina de vot ha estat Elorza, ja que en els altres dos casos s’ha avisat immediatament a la direcció del grup, però ja no s’ha pogut canviar el vot.

El PSOE i Podem havien advertit els seus diputats de la importància d’aquesta votació que permet la renovació d’un òrgan constitucional i que les direccions esperen que tingui continuïtat al juny, quan s’ha de renovar un altre terç del TC i canviarà la majoria a favor de les posicions progressistes.

El fet que la votació hagi estat secreta i telemàtica ha activat les direccions del PSOE i de Podem per evitar vots díscols. El PSOE va enviar aquest dimecres un correu electrònic a tots els seus diputats per advertir-los que independentment del fet que el vot sigui secret, primer l’haurien de comunicar a un assistent del grup.

Malgrat les pressions, finalment l’exalcalde de Donosti i diputat socialista al Congrés Odón Elorza ha anunciat que no ha donat suport a l’elecció d’Enrique Arnaldo. Elorza ha justificat la seva decisió per actuar “en defensa del prestigi i la dignitat de les institucions del TC i el Congrés”.

Podem no ha activat cap mecanisme de control, però fonts de la direcció confiaven en la disciplina dels seus diputats. Amb tot, les diputades Gloria Elizo i Maria Pita han anunciat que no donarien suport a l’elecció d’Arnaldo.

L’elecció d’Ángel Gabilondo com a nou Defensor del Pueblo ha tingut més consens. Hi han votat a favor 240 diputats (de 249), 6 ho han fet en blanc i 3 vots han estat nuls.

Així mateix, la majoria dels nomenaments al Tribunal de Comptes (Enriqueta Chicano, Isabel Fernández Torres, María Dolores Genaro, Diego Íñiguez i Miguel Ángel Torres Morato) han rebut 239 vots a favor i només José Manuel Otero Lastres s’ha quedat amb 238. Vuit diputats han votat en blanc.

La nova composició situa la majoria del TCu en mans del sector progressista i deixa fora d’aquest òrgan la pràctica totalitat de vocals que van impulsar el procés contra els líders independentistes per l’acció exterior de la Generalitat. Tots els noms que havien estat designats pel PP surten de l’ens i dels membres actuals només es mantenen dues conselleres proposades pel PSOE. Es tracta d’Enriqueta Chicano i Dolores Genaro. Aquesta última va ser la consellera que va presentar un vot particular en què denunciava que l’informe de 2019 sobre les despeses d’Exteriors estava esbiaixat i contenia exageracions. Per contra, l’acord relleva l’exministra de Justícia del PP Margarita Mariscal de Gante, que havia de jutjar el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Abstenció de la Generalitat en menors immigrants a repartir

madrid
opinió

Kosova desemmascara el ‘Sánchez style’

Diputat de Junts al Congrés
Josep Maria Viladomat
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter (ERC)

“A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia”

Sarrià de Ter
MEDITERRANI

Xipre, una partició enquistada

Barcelona
Estat espanyol

Vox dona per trencats els pactes amb el PP pel repartiment de migrants

Barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron no rellevarà Attal fins que no s'asseguri la governabilitat

BARCELONA
ESTATS UNITS

Els líders aliats defensen el “camí irreversible” d’Ucraïna cap a l’OTAN

Barcelona
judicial

Alerta Solidària carrega contra l’Audiència Nacional per no amnistiar els CDR

barcelona
Estats Units

Augmenta la pressió sobre Biden perquè faci un pas al costat

Barcelona