Política

ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG proposen suprimir el títol de Rei i canviar la llei d’amnistia per evitar impunitat

Els partits independentistes registren esmenes conjuntes al projecte de llei de memòria democràtica

ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, EH Bildu i el BNG han registrat al Congrés esmenes conjuntes al projecte de llei de memòria democràtica. Els partits independentistes han consensuat cinc texts que proposen suprimir el títol de rei i els privilegis que en deriven, ja que “va ser atorgat per un règim il·legal”. La monarquia “va ser institucionalitzada per Franco sense que se sotmetés a un referèndum perquè els ciutadans poguessin escollir la forma d’Estat” , argumenten. Una altra proposta és modificar la llei d’amnistia de 1977 per evitar que es continuï “perpetuant la impunitat sobre els crims del franquisme i de lesa humanitat”.

Els grups plantegen que es pugui investigar, jutjar i condemnar “les persones responsables d’haver comès delicte de genocidi, lesa humanitat, delictes de guerra i altres greus violacions de drets humans” i recorden que les víctimes han hagut de recórrer a la justícia d’altres països.

A més, una de les esmenes demana que es torni la titularitat de les dependències de la prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana de Barcelona a la Generalitat per museïtzar l’edifici i convertir-lo en un centre de memòria democràtica.

ERC, Junts, PDeCAT, la CUP, EH Bildu i BNG també reclamen que es reconegui la persecució cultural i lingüística que van patir el català, el gallec i l’euskera durant el franquisme. “L’Estat ha de reconèixer i reparar el dany causat a la cultura per motius polítics durant el règim”, defensen.

Un altre element que volen incorporar al projecte de llei del govern espanyol és establir un mecanisme per al reconeixement i reparació de l’incautament de béns i patrimoni dels ateneus i associacions culturals i altres personalitats jurídiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A GAZA

Arrenquen les converses de Doha sense perspectiva d’un acord immediat

BARCELONA
ÀSIA

Corea del Sud proposa obrir un diàleg amb el Nord per abordar “tots els afers”

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Ucraïna crea la seva primera comandància militar en territori rus

BARCELONA
GUERRA A GAZA

L’ONU urgeix Israel a posar fi a les violacions de drets humans a la Franja

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Rússia: pena de 12 anys per a una russo-americana que va donar 47 euros a Ucraïna

BARCELONA

Els comuns avisen el PSC que no busqui acords amb Junts

barcelona
GUERRA A EUROPA

Londres reconeix el dret d’Ucraïna a usar armes britàniques contra Rússia

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

L’expresident argentí Fernández, imputat per violència conjugal

BARCELONA
ESTATS UNITS

Dimiteix un altre rector universitari per les protestes per la guerra a Gaza

BARCELONA