Política

El síndic reclama més recursos per a salut i habitatge

Avisa que els serveis “estan desbordats” per afrontar l’emergència

El PSC, Vox i Cs li insisteixen que dimiteixi

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va reclamar ahir al Parlament més recursos per a salut i habitatge davant d’una situació greu que posa en evidència l’augment de queixes i peticions rebudes per la institució que presideix durant el 2020 arran de la crisi de la pandèmia.

En la presentació de l’informe de la Sindicatura corresponent a l’exercici passat, Ribó va alertar que, per exemple, davant l’emergència de l’habitatge “els recursos estan desbordats” i que ciutadans que veuen vulnerat el seu dret a una llar han d’esperar d’1 a 2 anys tot i estar en situació d’emergència.

Ribó reclama més recursos humans i materials al sistema públic de salut “si volem mantenir el principi d’equitat en el servei públic i que sigui accessible per a tots la salut, sense desigualtats socials ni territorials”. El síndic va recordar que Catalunya va al darrere de diversos països d’Europa respecte als recursos que es destinen al sistema de salut en comparació amb el PIB.

Dèficits en l’atenció primària i en salut mental, les llistes d’espera preexistents a la pandèmia i la crisi del model de gestió de les residències de gent gran són altres punts dèbils. Ribó també va ser molt crític amb els ajuts socials habilitats durant la pandèmia en considerar-los insuficients i plens de traves burocràtiques per als autònoms i les petites empreses a qui anaven destinats. També l’ingrés mínim vital i la renda garantida van quedar “molt lluny” de les necessitats reals de la població vulnerable, conclou.

Dimissió

D’altra banda, el PSC, Vox i Cs li van demanar la dimissió, tenint en compte que el seu mandat fa anys que està caducat i que consideren que ha faltat a la neutralitat política perquè, amb els seus informes d’ofici sobre el procés, només ha denunciat la vulneració de drets dels polítics independentistes per la condemna a presó per l’1-O, i no de la resta de diputats per l’aprovació de les lleis de desconnexió del 6 i el 7 de setembre del 2017.

Ribó va instar tots els grups de la cambra a posar-se d’acord per rellevar-lo amb els mecanismes que preveu la llei i no a forçar-lo a la dimissió com a mètode alternatiu i directe de fer-ho.

LA FRASE

Avui l’habitatge és una emergència i els recursos estan desbordats
Rafael Ribó
Síndic de Greuges


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Harris promet construir una “economia d’oportunitats” als EUA

barcelona
guerra a gaza

L’ONU acusa l’atac colon a Cisjordània a la política d’assentaments

barcelona
rússia

Rússia inclou en la llista de terroristes a aliats i advocats de Navalni

barcelona
guerra a europa

Rússia acusa a Occident d’estar al darrere de l’ofensiva ucraïnesa a Kursk

barcelona
guerra a europa

Els Països Baixos esperaran a la investigació del Nord Stream per reaccionar

barcelona
europa

Croàcia tindrà servei militar obligatori de dos mesos a partir de 2025

barcelona
guerra a europa

Ucraïna ataca de matinada un embarcador i un vaixell a Crimea

barcelona
guerra a gaza

Cinc morts en un bombardeig a la Franja enmig de les converses per un alto el foc

barcelona
política

Anuncien la presència de Puigdemont la setmana vinent a Prada

barcelona