Política

Govern i comuns es reuneixen al Palau de la Generalitat per negociar els pressupostos

JxCat ha reunit la seva executiva aquest diumenge al matí

La CUP dona per fet que els comuns són ara el “soci prioritari”

Representants del Govern es reuneixen des de les quatre de la tarda al Palau de la Generalitat amb una delegació d’En Comú Podem per abordar la negociació dels pressupostos, segons han confirmat a l’ACN fonts de la negociació. Per part de l’executiu, hi hagi l’equip negociador habitual dels departaments de Presidència i Economia. La trobada es produeix l’endemà de la decisió de la CUP de mantenir la seva esmena a la totalitat als pressupostos i a 24 hores del ple del Parlament que ha de debatre aquestes esmenes. Aquest diumenge també s’ha reunit l’executiva de JxCat i el seu secretari general, Jordi Sànchez, oferirà una roda de premsa a les sis de la tarda per valorar la negociació dels pressupostos.

La trobada del Govern amb els comuns es produeix a poques hores que el Parlament debati les esmenes a la totalitat presentades per diversos grups, entre els quals En Comú Podem. En cas que acabin prosperant les esmenes, els pressupostos no se seguiran tramitant i es consideraran retornats a l’executiu.

No es preveu que a la reunió d’aquesta tarda hi participin el president ni consellers, almenys d’entrada. En l’última reunió amb els comuns, per part del Govern hi va haver el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, i el secretari general del Departament d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga. En aquella reunió, per part dels comuns hi van assistir Joan Carles Gallego, Susanna Segovia i Lucas Ferro.

La reunió amb els comuns arriba després de la decisió d’aquest dissabte de la CUP de mantenir la seva esmena a la totalitat. Aquest anunci va forçar ERC a obrir-se a explorar En Comú Podem com a soci alternatiu per intentar salvar la tramitació dels comptes. De fet, els comuns ja van aprovar els comptes del 2021.

El Govern ja advertia des de feia setmanes que, si la CUP acaba votant en contra dels pressupostos, Aragonès entén que ja no s’hauria de sotmetre a la qüestió de confiança del 2023 prevista a l’acord d’ERC i CUP. A Palau entenen que si els anticapitalistes incompleixen l’acord de legislatura, el president ja no estaria obligat a sotmetre’s a la validació del Parlament.

La CUP no té notícia del govern i dona per fet que els comuns són el “soci prioritari”

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha explicat aquest diumenge que no han rebut “cap més notícia” per part del Govern després de la seva decisió de mantenir l’esmena a la totalitat als pressupostos. “No hem rebut cap més notícia, entenem que el Govern ha decidit un soci prioritari en funció de la nostra decisió d’ahir”, ha dit Reguant, en referència a En Comú Podem. De fet, està previst que aquest mateix diumenge representants de l’executiu es reuneixin amb una delegació dels comuns per negociar els pressupostos, després que la CUP decidís dissabte mantenir el veto als comptes. Reguant no ha volgut valorar que el Govern hagi decidit intensificar les negociacions amb els comuns.

En unes declaracions des de Lleida, Reguant ha reiterat que la CUP considera que aquesta legislatura ha de servir per fer un “gir a l’esquerra” i “construir un horitzó independentista”. “Aquest és el marc en el que hem treballat, treballem i seguirem treballant”, ha dit.

La diputada ha insistit en què la decisió de mantenir l’esmena a la totalitat dels pressupostos és una “triple esmena” al “rumb del govern, a la relació amb l’Estat, a les polítiques socials i sociovergents, i a uns pressupostos continuistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]