Política

Iceta apel·la a la responsabilitat del govern per complir la sentència del 25% de castellà

El ministre espanyol de Cultura es mostra partidari que siguin els mestres els qui avaluïn quina llengua cal reforçar però sempre “des del respecte a la decisió dels tribunals”

Gabriel Rufián afirma que si de veritat el castellà fos “marginat o perseguit” a Catalunya, ell “no podria” expressar-se en aquesta llengua

El ministre espanyol de Cultura, Miquel Iceta, ha dit aquest dijous que la Generalitat té la responsabilitat que es compleixi la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –ratificada Tribunal Suprem- que obliga a garantir que el castellà sigui la llengua vehicular en el 25% de les matèries a l’escola catalana.

“Per moltes cartes que enviï als col·legis”, ha afegit Iceta, part de la solució està en el criteri del propi professorat, que és qui ha de ponderar quina llengua reforçar.

El ministre de Cultura ha fet aquesta reflexió abans d’assistir al lliurament dels Premis Infolibre, quan li han preguntat per la decisió del departament d’Educació de la Generalitat d’enviar cartes als directors dels centres educatius en la qual els anima a seguir treballant com fins ara.

La polèmica sobre l’ús del català a les escoles s’ha reactivat després la decisió del Tribunal Suprem espanyol de no admetre el recurs de la Generalitat contra la sentència del TSJC que ordena garantir que el castellà sigui la llengua vehicular a l’ensenyament almenys en el 25% de matèries.

Iceta ha manifestat que “la Generalitat faria bé” a rellegir el que obliga el Suprem i “a partir d’aquí actuar”.

A parer seu, finalment es trobarà “un punt d’equilibri” per a l’aplicació d’aquesta sentència a les aules i ha subratllat que l’objectiu ha de ser que els alumnes acabin l’escolaritat obligatòria amb el domini tant del castellà com del català.

Així mateix, s’ha mostrat partidari de deixar la decisió als mestres, que són els que coneixen la realitat a cada zona de Catalunya, perquè ells avaluïn si és convenient reforçar una o altra llengua, però sempre, ha advertit, “des del respecte a les lleis i a la decisió dels tribunals”.

Preguntat sobre aquesta qüestió a la seva arribada al lliurament dels premis, el diputat d’ERC Gabriel Rufián ha afirmat que, “si fos cert el que diu que el castellà està marginat o perseguit” a Catalunya, ell mateix “no podria” expressar-se en aquesta llengua. El republicà ha insistit que el català “és un idioma” que cal protegir “i no és el problema”. “Més enllà dels nacionalismes, cal aplicar el sentit comú”, ha afegit.