Política

L’escola de Canet genera més recels entre els socis de govern

Borràs planteja que Gonzàlez-Cambray assumeixi la direcció del centre, però ERC rebutja les “solucions improvisades o màgiques”

Aragonès surt al pas per demanar que no es faci “partidisme” amb el català

Nou capítol de retrets entre els socis de govern, en aquest cas, per la gestió de la imposició, per part del TSJC, del 25% de castellà en una classe de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va obrir la llauna a primera hora quan va plantejar, en una entrevista a La2, que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assumeixi la direcció del centre, com va fer la consellera Clara Ponsatí per l’1-O: “No pot ser que diguem que no hi podem fer res. Tenim competències plenes en ensenyament. I no es pot deixar la responsabilitat només als professionals.”

És la segona vegada que JxCat considera que ERC no s’arromanga prou en el seu àmbit de responsabilitat governamental, després de reclamar al president, Pere Aragonès, que s’impliqués personalment en la negociació del pressupost amb la CUP. En aquesta ocasió, JxCat nega taxativament que no es pugui fer altra cosa que acompanyar i protegir la direcció del centre perquè apliqui les mesures cautelars com va dir el conseller la setmana passada durant una visita a Canet. Per no furgar encara més en la gestió de Gonzàlez-Cambray, la portaveu del partit, Elsa Artadi, va emmarcar la proposta de Borràs en el debat que ja hi havia hagut sobre el tema durant tot el cap de setmana. Artadi va circumscriure l’eventual assumpció temporal de la direcció del centre en un conjunt de mesures per defensar la llengua, que inclourien el compliment efectiu de les lleis actuals en matèria d’ensenyament, consum, comerç i oci; modificacions legislatives per anar més enllà del corpus normatiu vigent; l’impuls d’un pla de xoc per blindar la llengua; l’activació del Pacte Nacional pel Català, i la celebració del ple extraordinari per la llengua que el partit va demanar al setembre.

En qualsevol cas, Junts demana a Educació que blindi els directors dels centres i els doni cobertura legal davant l’ofensiva judicial contra la immersió. Així mateix, Artadi va carregar els neulers al PSC: “On és el ministre de Cultura, Miquel Iceta? Va ser un gran defensor de la immersió i ara, que queda atacada, s’inhibeix, desapareix i, per tant, és còmplice de tot el que està passant.”

Al seu torn, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va lamentar que el seu partit es troba “molt sol” defensant el català a les plataformes audiovisuals i que no s’hi valen “solucions improvisades o màgiques” en el cas de Canet ni saltar-se l’autonomia dels centres, amb referència a la proposta de Borràs.

En vista de tot aquest soroll, del qual fa setmanes que el govern s’intenta aïllar, el president, Pere Aragonès, va sortir al pas per demanar que no es faci “partidisme” amb el català a l’escola i va instar els socis a defugir les picabaralles i actuar amb “responsabilitat”. El president va assegurar que l’executiu treballa per una solució “sòlida, permanent i efectiva” per al cas de Canet.

La CUP, per la seva banda, es va afegir a la petició de Borràs, perquè l’executiu no es pot “desresponsabilitzar del cas i deixar a la intempèrie la comunitat educativa”.

Vilalta demana lleialtat a JxCat

“L’estabilitat del govern s’aconsegueix amb lleialtat, i ERC, ara mateix, és el soci més fiable del govern del nostre país. N’és una prova que hem aconseguit tirar endavant el pressupost.” D’aquesta manera responia ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, a l’entrevista al vicepresident, Jordi Puigneró, diumenge a El Punt Avui, en què assegurava que l’estabilitat del govern està “en risc” arran de l’esquerda entre els partits de la majoria del 52% pel pressupost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.