Política

La zona dels tornados passa de l’estat de xoc a la desolació

L’allau d’accidents meteorològics ha provocat 88 morts i més d’un centenar de persones continuen desaparegudes

El govern obre una investigació sobre l’enfonsament mortal del magatzem d’Amazon a Illinois

Quatre dies després de la pitjor allau de tornados de la història que ha patit mai el cor del centre-est dels Estats Units continuen les tasques de recerca de desapareguts, especialment a l’estat de Kentucky, on es comptabilitzen més d’un centenar de persones, segons va assegurar el governador Andy Beshear. Les autoritats continuen sense determinar un nombre exacte i oficial de víctimes, tot i que, segons les xifres anunciades pels governadors dels sis estats que va creuar l’episodi de tornades, s’eleva a 88. D’aquestes, 74 a Kentucky –8 de les quals, a la fàbrica d’espelmes–, 6 en un magatzem d’Amazon a Illinois, 4 a Tennessee, 2 a Arkansas i 2 més a Missouri.

L’episodi de tornados va recórrer sis estats a una velocitat que va arribar als 365 km/h, segons dades del Servei Nacional de Meteorologia. L’impacte més terrible va ser a Kentucky, especialment a Mayfield, on va arrasar bona part de la població. Un dels impactes visualment més cridaners va ser en una empresa d’espelmes. La direcció ha notificat la mort de 8 treballadors i 8 desapareguts, del centenar que formen la plantilla. A banda, un miler d’habitatges van desplomar-se o van tenir danys materials per la força dels tornados i unes 28.000 cases i negocis de Kentucky encara no tenien electricitat. Els veïns que van sobreviure intenten recuperar les seves pertinences.

Creu Roja ha allotjat en diversos espais més de 300 persones a Kentucky, així com a Arkansas i Tennessee, i s’espera que aquest nombre creixi. Centenars més s’han col·locat temporalment en complexos turístics dels parcs estatals de la zona. Avui el president dels Estats Units, Joe Biden, té previst trepitjar Mayfield, Fort Campbell i Dawson Springs, els punts més devastats de Kentucky. Aquests dies la Casa Blanca ha declarat l’estat d’emergència a Kentucky i l’assistència federal a Tennessee i Illinois.

Després del desastre ja se n’estan analitzant les causes. El centre de lliurament que Amazon té a Edwardsville (Illinois) en què van morir sis treballadors està generant molta controvèrsia i es revisarà amb lupa. Així, l’organisme de control de seguretat laboral dels EUA està investigant les circumstàncies i, sobretot, l’estat en què es trobava la nau –oberta el juliol passat– abans que cedís. Ho va assegurar el governador d’Illinois, JB Pritzker. Hi ha un altre motiu pel qual Amazon haurà de respondre a la investigació: l’hora en què es van donar les alertes als treballadors. El centre va rebre l’alerta entre les 20.06 i les 20.16 h, i l’impacte del tornado va ser a les 20.27 h, segons fonts de la companyia. Un temps en el qual va permetre la sortida d’una quarantena de treballadors pel seu propi peu i d’altres es van refugiar en una àrea de reunió designada a la part davantera del centre –a tocar dels lavabos–, com va ordenar l’empresa.

Ara, l’administració té sis mesos per completar la investigació, emetre cites i proposar sancions monetàries si es troben infraccions de les normes de seguretat o de salut en el centre.

LA XIFRA

365
quilòmetres
per hora van arribar a assolir els tornados que van deixar devastada una part dels EUA.

Incredulitat a Edwardsville

Vint-i-cinc minuts separen en cotxe Saint Louis d’Edwarsville, un municipi de 25.000 habitants d’Illinois. Des del pas del tornado el seu polígon industrial té una altra fesomia. El ritme de càrrega i descàrrega de camions i furgonetes no s’ha aturat, però un cop creuo en cotxe l’avinguda principal veig els efectes devastadors del tornado. Un dels tres centres que Amazon té en aquesta població d’Illinois ha quedat completament arrasat. En aquest punt, la força del tornado va superar els 240 km/h, va arrencar el sostre del magatzem provocant l’enfonsament de les parets de formigó i va causar la mort d’almenys 6 treballadors.

L’accés al centre d’Amazon està completament tallat. Només hi accedeixen els serveis d’assistència. Una desena de periodistes fan connexions per oferir l’última hora. Un parell de repartidors d’Amazon que treballaven al centre devastat s’aturen i es fan creus de com ha quedat d’esmicolat i com la resta del polígon n’ha sortit ben parat. Allà on el tornado va fer estralls, dues grues treballen sense descans des de fa més de quatre dies. Només aixequen ferralla i ja s’ha perdut qualsevol esperança de trobar-hi un cos amb vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

anàlisi

Pilotada cap endavant d’Ucraïna

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Nuri Oliver
Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

Fornells de la Selva
política

El llarg camí que porta ERC al govern de Collboni

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona