Política

Brussel·les proposa la compra conjunta de reserves estratègiques de gas a la UE en casos d’emergència

La Comissió Europea vol que tots els edificis nous siguin de zero emissions a partir del 2030

La Comissió Europea proposa permetre als estats la compra conjunta de reserves estratègiques de gas en casos d’emergència. En el marc de l’augment del preu de l’energia, l’executiu comunitari ha plantejat aquest dimecres que, de manera voluntària, els estats puguin acollir-se a un mecanisme per comprar de forma conjunta gas amb l’objectiu de garantir-ne el subministrament. El mecanisme està principalment pensat per fer front a emergències relacionades amb el subministrament, però no a l’augment dels preus. La proposta del mercat del gas, que forma part d’un nou paquet climàtic de Brussel·les, també planteja que els estats puguin ser “solidaris” pel que fa al gas i “reforçar el rol europeu” en les reserves.

Entre les propostes energètiques de Brussel·les també hi ha que tots els edificis nous siguin de zero emissions a partir del 2030, així com que a cada estat s’hagin de renovar el 15% dels edificis menys eficients energèticament.

La proposta de Brussel·les planteja que els estats que vulguin iniciar una compra conjunta de gas hagin d’informar de l’operació tant a la resta de socis com a la Comissió Europea. En la notificació, els estats han de justificar l’emergència que porta a l’operació, així com que aquesta compleix les normes establertes tant a la regulació com les de competència.

A més, els estats han de detallar el volum de gas que es volen comprar, la durada de la compra conjunta, els acords de governança i els beneficis que justifiquen l’operació, entre d’altres. Posteriorment, són els operadors i transportistes elèctrics els l’assumeixen.

Les compres conjuntes, apunten fonts comunitàries, estan pensades per a casos d’emergència, per exemple, talls en el subministrament. L’actual increment de preus, però, no justificaria una compra conjunta, asseguren les mateixes fonts.

Pel que fa a la renovació energètica dels edificis, que actualment consumeixen el 40% de l’energia a la Unió Europea, l’executiu comunitari planteja 150.000 milions d’euros en finançament per renovar el 15% dels immobles menys eficients energèticament. Aquesta mesura afectaria uns 30 milions d’edificis a tot el bloc comunitari. El 75% dels edificis a la Unió Europea no té un bon rendiment energètic, segons dades de la Comissió Europea.

D’altra banda, la Comissió Europea també vol reduir les emissions de metà, el segon gas que més contribueix al canvi climàtic per darrere del diòxid de carboni. En la seva proposta, Brussel·les vol obligar els sectors del petroli, el gas i el carbó a mesurar, detectar i reparar fugues de metà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona