Política

Una moció de Vox sobre la llengua encén el Congrés

Les tres formacions de la dreta acusen el govern espanyol d’inacció davant la “persecució” a la família de Canet

Una moció de Vox per posar punt i final a la immersió lingüística ha encès aquest dimecres el Congrés dels Diputats, on les tres formacions de la dreta han acusat l’independentisme de feixista i han retret al govern espanyol la seva suposada passivitat. El debat ha provocat enfrontaments entre els diputats de la dreta i els del govern espanyol i les formacions nacionalistes i independentistes. També la intervenció del vicepresident del Congrés, que ha demanat a alguns dels portaveus que deixessin d’utilitzar el català en les seves intervencions.

El diputat de Vox Julio Utrilla ha acusat l’independentisme de fer “una cacera humana” amb un nen de 5 anys de Canet “amb la passivitat del govern de la nació”. Uns termes semblants als del diputat de Cs Guillermo Díaz, que ha acusat el govern de la Generalitat de tenir “el punt de mira” sobre un nen que “pateix” i que “és assenyalat en xats on la pesta nacionalista ha estès els seus tentacles”. “El nacionalisme és una ideologia covarda i és extorsió”, ha dit.

El diputat del PP Óscar Clavell a afirmat que l’independentisme és equiparable al “feixisme i el comunisme del segle XI”, perquè “és una màquina de destrucció” com han demostrat “les barbaritats que volen fer a un nen de cinc anys”. “Són uns covards i uns feixistes”, ha dit.

La primera rèplica ha arribat de mans del diputat de la CUP Albert Botran, que ha llegit en català el manifesta de les famílies de l’escola de Canet, fet que ha generat la protesta airada dels diputats de la dreta, especialment d’un dels diputats de Vox, Agustín Rosety, que ha començat a colpejar l’escó i que ha forçat el vicepresident del Congrés Alfonso Gómez de Celis a demanar-li que passés al castellà.

El diputat del PDeCAT Sergi Miquel ha acusat la dreta de buscar en la llengua un motiu de conflicte per obtenir rèdits polítics. “No hauríem de fer-los el favor d’entrar al seu joc”, ha dit. La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, també els ha acusat de “mentir” i ha intervingut en català, fet que també li ha provocat un toc d’atenció del vicepresident del Congrés.

La diputada d’ERC Montserrat Bassa ha retret al PSOE que no defensi de manera aferrissada la immersió i els acords assolits. “El tribunal feixista es carrega la immersió lingüística en base a la Constitució, la mateixa Constitució que hi ha hagut en tots els anys d’immersió”, ha afirmat.

El diputat de Podem Joan Mena ha afirmat que els “espectacles de la dreta” al Congrés li fan “vergonya” i ha recordat que la immersió lingüística és fruit d’un “consens” que és bo per a les classes populars i per als castellanoparlants.

La diputada del PSOE María Luz Martínez, que ha recordat que la Constitució defensa la pluralitat lingüística de l’Estat. “Nosaltres no qüestionem la llei ni el poder judicial, complim la llei on l’hem de complir, i volen fer responsables aquest govern d’una sentència del TSJC i demanen al govern que intervingui on no té competències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona