Política

Sánchez demana no convertir les llengües en un element de divisió

El president espanyol expressa la “màxima solidaritat” amb la família de Canet que ha forçat les classes en castellà

També lamenta la manca d’acord dels 27 per fer front a la crisi energètica però confia en trobar una resposta europea

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat aquest dijous valorar les mesures anunciades pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, en defensa de la immersió lingüística a l’escola. “He tingut poca oportunitat i moment de poder llegir en el detall la declaració”, ha afirmat en roda de premsa a Brussel·les després de participar en la cimera europea. En tot cas, ha insistit a expressar “la màxima solidaritat amb la família” i ha recordat que “en una democràcia i un “estat de dret les sentències judicials es compleixen”.

Així mateix, ha afirmat que el govern espanyol “sempre treballarà amb tots els governs autonòmics per la convivència a les aules i, per tant, no polititzarem ni convertirem les llengües en elements de divisió i fractura”. “Crec que Catalunya ha patit massa fractures i hem de treballar en el que ens uneix i superar l’etapa de crispació, que és el que ens demana una gran part de la societat catalana”, ha dit.

Sánchez també ha parat del to utilitzat per Pablo Casado durant la sessió de control de dimecres. “Tot Espanya va sentir el que va dir Casado, i quan es perd el respecte i l’educació es perd tot”, ha dit abans de lamentar “els exabruptes” perquè “la ciutadania vol que els polítics deixin a un cantó la desqualificació i per una vegada treballin conjuntament”. “El que vaig veire és una pèrdua del respecte i l’educació, i quan es perd el respecte i l’educació, es perd tot”.

El rei emèrit “ha de donar explicacions”

Pel que fa a un hipotètic retorn del rei emèrit a l’Estat un cop la fiscalia de Suïssa ha arxivat l’actuació per la comissió de l’AVE a la Meca, ha insistit que el rei Joan Carles “ha de donar explicacions” a la ciutadania sobre la seva actuació. També ha apuntat que la Casa Reial no ha consultat a la Moncloa sobre aquest hipotètic retorn.

Manca d’acord dels 27

D’altra banda, Pedro Sánchez també ha lamentat que els 27 no hagin arribat a cap acord sobre com fer front a la crisi per l’augment dels preus de l’energia. En la roda de premsa posterior a la reunió dels líders europeus, Sánchez ha insistit, però, que segueix confiant a trobar una resposta europea a la crisi. “No tirem la tovallola”, ha dit. Pel president del govern espanyol, és “inacceptable” que Polònia i la República Txeca hagin bloquejat l’acord amb demandes que sabien que “no tenien consens” entre els 27. “Lamenten que no s’hagi arribat a un acord, però estem obrint camí”, ha dit.

Sánchez ha assegurat que Espanya donava suport al darrer esborrany de conclusions perquè era un “acord de mínims” que instava la Comissió Europea a fer una avaluació més detallada del sistema energètic.

“Per desgràcia, alguns estats no han acceptat aquest acord de mínims”, ha dit Sánchez, que ha retret a aquests estats que volguessin introduir en el text qüestions que no estaven relacionades amb el debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia