Política

Illa agafa el timó del PSC en un congrés que renovarà l’executiva i farà Iceta president del partit

També incorpora Pedret a la seva executiva com a secretari de Millora de l’Autogovern

Els socialistes celebren una convenció extraordinària aquest cap de setmana per fer efectiu el canvi

Salvador Illa agafarà el timó del PSC i serà ratificat com a primer secretari en el congrés extraordinari que el partit celebra aquest cap de setmana. Miquel Iceta es convertirà en el president del partit, i Núria Marín, en la vicepresidenta. El congrés, sota el lema ’Governar Catalunya. Som-hi!’, vol ser la “plataforma de llançament” del PSC cap a la Generalitat i renovarà l’executiva. Encara són una incògnita la majoria dels noms que Illa vol situar al nucli dur de la direcció. Èlia Tortolero serà la nova portaveu. El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, clourà l’esdeveniment, on també hi participaran els presidents del País Valencià i Illes Balears, Ximo Puig i Francina Armengol, i la ministra Raquel Sánchez.

D’aquesta manera es tancarà el cercle iniciat quan Miquel Iceta va renunciar a ser el candidat per a les eleccions del 14-F i va cedir el lloc a Illa, que en aquell moment gestionava la pandèmia com a ministre de Sanitat i gaudia de popularitat. Amb l’anomenat ’efecte Illa’, els socialistes van guanyar els comicis en vots i van empatar en escons amb ERC.

Després que Illa digués que no concebria un PSC sense Iceta, el dirigent socialista va anunciar dimecres que el proposava per presidir el partit. Aquest era un càrrec que fins ara ocupava l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, investigada pel cas del Consell Esportiu i a qui el nou líder situa ara en la vicepresidència del partit. El líder del PSC creu que Iceta i Marín formaran un “tàndem” en un òrgan “molt rellevant” de l’executiva i que pot “funcionar molt bé”.

El dirigent socialista també va anunciar dijous que proposava Èlia Tortolero com a nova portaveu del PSC. Tortolero, de 33 anys, va ser senadora el 2019 –anava de número 2 a la llista encapçalada per Manuel Cruz- i ara és tinenta d’alcaldia a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Per a la secretaria d’Economia i Hisenda del PSC, Illa aposta per la continuïtat de Francesc Trillas i Raül Blanco a la d’Indústria, Energia i Transició Digital.

La resta de noms de l’executiva –amb especial atenció a l’àrea d’organització i acció electoral, que fins ara ocupava Illa- són encara una incògnita. Serà dissabte a partir de les vuit del vespre -hora en què es farà la proclamació del primer secretari- quan Illa podrà fer la proposta de la nova executiva i aquests noms es faran públics. Es votaran l’endemà.

Miquel Iceta ja va anunciar a l’agost que volia deixar el càrrec de primer secretari per una qüestió de dedicació i d’agenda, al capdavant del ministeri de Cultura i Esports. El relleu a la primera secretaria del partit obeeix també a una qüestió de tradició socialista, ja que habitualment no hi ha bicefàlies entre la direcció de la formació i la del grup parlamentari, que Illa pilota des del 14-F.

El 27 d’octubre, el PSC ja va designar Salvador Illa primer secretari electe del partit i ara la decisió s’ha de ratificar. La seva va ser l’única candidatura presentada. Li van donar suport Raimon Obiols, Narcís Serra, José Montilla, Pere Navarro i Miquel Iceta, que han estat primers secretaris del PSC.

Aquest congrés extraordinari, que es preveu plàcid, no altera el ritme normal dels congressos del partit, i se n’haurà de celebrar un altre a finals del 2023 o a inicis de 2024. Tampoc comporta cap relleu de càrrecs a nivell de federacions.

Unes 1.500 persones participaran en la trobada, que se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) entre dissabte al matí i diumenge al migdia. El lema que han escollit és ’Governar Catalunya. Som-hi!’, i amb el congrés assenyalen que s’engega la maquinària perquè el PSC arribi al Palau de la Generalitat. Dissabte a les deu del matí s’inaugurarà la convenció amb el debat i votació de l’informe polític, de la mà de Miquel Iceta.

A la tarda es preveuen tres xerrades sobre el model municipalista del PSC, sobre el compromís social i sobre el model territorial. La primera anirà a càrrec de Jaume Collboni. A la segona hi intervindran els secretaris generals d’UGT i CCOO Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco. A la darrera hi participarà el president valencià, Ximo Puig, la presidenta balear, Francina Armengol, i la ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez.

L’endemà al matí, entre les 9.30 hores i les 10.30 hores, tindrà lloc la votació de la comissió executiva del partit. Més tard, intervindran per videoconferència l’expresident de l’Eurocambra Martin Schulz, l’exprimer ministre italià Enrico Letta i l’Alt Representant de la Unió Europea Josep Borrell. Finalment, es proclamaran els resultats, i Illa i Sánchez clouran al migdia el congrés.

Illa incorpora Pedret a la seva executiva

El líder del PSC, Salvador Illa, segueix desgranant a comptagotes els noms que proposarà aquest cap de setmana al congrés del seu partit per a que formin part de la seva executiva. Com ha fet fins ara, ha fet públiques dues secretaries més a través de les xarxes, i en una entrada a Instagram ha anunciat que incorporarà el secretari de la Mesa del Parlament, Ferran Pedret, creant una nova àrea per a ell, la de Millora de l’Autogovern. De la mateixa manera, ha explicat que l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, seguirà a l’executiva però ara fent-se càrrec de la secretaria de Polítiques de Seguretat. “Catalunya ha d’avançar en dos àmbits essencials: l’autogovern i la seguretat”, ha dit Illa en anunciar les propostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
guerra a gaza

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona
política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

barcelona
política

El TSJC diu com PP i Vox que l’independentisme només es pot aturar penalment

barcelona
política

Llach crida l’independentisme a “estar a punt” per mobilitzar-se

barcelona
política

ERC fa pública la pregunta a les bases

barcelona
unió europea

Brussel·les vol aclariments d’Hongria pels visats a ciutadans russos

barcelona