Política

Els comuns reivindiquen l’acord de pressupostos amb el Govern

Gallego: “No és moment de brega sinó de negociació”

Canadell retreu a la CUP que no eviti “trencar” la majoria del 52% i Vilalta defensa els comptes “de la via àmplia”

El diputat d’En Comú Podem i responsable de negociar els pressupostos, Joan Carles Gallego, ha reivindicat l’acord del seu grup amb el Govern per donar “major ambició estratègica” a uns pressupostos que, segons ha dit, eren “insuficients”. També ha explicat que el seu grup s’abstindrà per “responsabilitat”. “Catalunya necessita pressupostos en un context de dificultats. No és moment de brega sinó de diàleg i negociació”, ha afegit. Per la seva banda, el diputat de JxCat Joan Canadell ha retret a la CUP que no s’abstingui per evitar “trencar” la majoria independentista del 52%. I la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, defensa que són els pressupostos de la “via àmplia”.

Segons Gallego, els pressupostos que van arribar al Parlament eren “clarament insuficients tot i el seu caràcter expansiu” i n’ha responsabilitzat no només ERC i JxCat sinó també la CUP. I és que, segons el diputat dels comuns, els anticapitalistes van investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat “sense condicionar polítiques”.

Gallego ha admès que ha estat un acord “a corre cuita” però l’ha valorat positivament. “Hem dotat els pressupostos inicials de major ambició estratègica per reorientar la recuperació econòmica i hem posat les persones al centre de les nostres propostes. No teníem pressió per aconseguir cadires”, ha afirmat.

Tot i l’abstenció dels diputats d’En Comú Podem, Gallego ha advertit al Govern que farà un “seguiment responsable” dels acords pressupostaris amb l’executiu. Ha afegit que seran “estrictes” per tal que el Govern de Pere Aragonès apliqui els pressupostos que aquest dijous aprova el Parlament. I també ha volgut llançar un missatge als grups parlamentaris que voten en contra dels comptes per al 2022. “Quan un tomba uns pressupostos expansius no perjudica el Govern, perjudica la gent”, ha dit.

El diputat de JxCat Joan Canadell, que s’havia mostrat molt crític amb ERC en el debat a la totalitat sobre els pressupostos, ha rebaixat el to. Tot i que ha dit que li hagués agradat aprovar els comptes amb la CUP, ha decidit donar-hi suport “perquè mentrestant millora la vida dels ciutadans”. Canadell també ha fet una crida als diputats independentistes perquè el 2022 es prepari “l’embat per culminar la independència”.

Canadell s’ha referit als comptes com els pressupostos “del mentrestant” i s’ha mostrat confiat que “més d’hora que tard es recuperarà l’esperit de l’1 d’octubre per culminar allò que es va començar”. I és que, segons ha defensat Canadell, només amb un estat independent es podran fer totes les polítiques que demana la CUP i moltes més. I ha afegit que és una qüestió de dèficit fiscal.

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha reivindicat que són els pressupostos “de la via àmplia”. “Tenen la petjada de la CUP, l’empremta d’En Comú Podem, amb una presidència republicana i una conselleria d’Economia liderada per Junts”, ha remarcat.

Vilalta també ha replicat a la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, que no són uns pressupostos “al més estil convergent” i ha posat com a exemples que preveuen la gratuïtat de P2 i una reducció de ràtios a P3. Segons la portaveu dels republicans, els pressupostos “típicament convergents” serien els que hagués tingut Catalunya si el PSC hagués condicionat els comptes. I ha reivindicat que fa 8 anys que ERC està fent possible pressupostos “més justos i d’esquerres”. Vilalta ha definit els pressupostos que avui aprova el Parlament com a “transformadors, republicans i els més expansius en una dècada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cita enverinada a l’est d’Alemanya

Berlín
Dani Encinas i Granados
Alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Avenç-AM)

“Som més crítics internament que algunes oposicions”

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura
Adrià Lamelas Martínez
Alcalde de Lloret de Mar (PSC Lloret)

“Crec que Junts va marxar del govern per ambicions personals”

LLORET DE MAR

Lloret, el paradís del turisme

Lloret de Mar
Jordi Martínez Puig
Cap de l’oposició a Lloret de Mar (Junts)

“Necessitem urgentment millorar la seguretat i la neteja de la vila”

LLORET DE MAR
Guerra a Gaza

Israel recupera el cos d’un soldat mort el 7 d’octubre i fet ostatge

Barcelona
Veneçuela

L’oposició i el chavisme tornen als carrers un mes després dels comicis

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez viatja a Àfrica per impulsar la migració circular

Barcelona
Estat francès

El fundador de Telegram passa a disposició judicial

Barcelona