Política

Aragonès espera recuperar la CUP com a soci però aparca la qüestió de confiança

“La meva voluntat és que els compromisos programàtics que vaig adquirir amb la CUP en la investidura s’apliquin”, afirma el president

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que “en les properes setmanes” té previst dedicar-se a “recuperar les confiances” amb la CUP, encara que el seu ‘no’ als pressupostos fa que ja “no tingui massa sentit” mantenir el compromís de sotmetre’s a una qüestió de confiança el 2023. Així ho ha afirmat en una entrevista amb Efe, després que la CUP hagi passat en set mesos de donar suport a la seva investidura, el maig passat, a rebutjar els pressupostos de la Generalitat per al 2022, que finalment Aragonès va aconseguir tirar endavant gràcies als comuns.

Precisament un dels compromisos que va adquirir Aragonès en el seu pacte d’investidura amb la CUP era sotmetre’s a mig mandat, el 2023, a una qüestió de confiança al Parlament, per avaluar el grau de compliment de l’acordat amb els anticapitalistes.

“La meva voluntat és que els compromisos programàtics que vaig adquirir amb la CUP en la investidura s’apliquin. Vam establir un marge de dos anys per a l’aplicació de tots aquests compromisos sectorials i per avançar en el procés de negociació” amb l’Estat, ha recordat.

La idea era que “després es faria una avaluació tant del procés de negociació com de la resta de polítiques del Govern”, a través “d’una qüestió de confiança al Parlament”, però “amb el rebuig de la CUP als pressupostos s’ha avançat aquesta avaluació”.

Per tant, ha agregat, ara “perd sentit una qüestió de confiança el 2023” com establia el pacte d’investidura. “No té massa sentit mantenir una qüestió de confiança si aquesta confiança ja s’ha retirat abans”, ha argumentat.

Així i tot, està “disposat a parlar amb la CUP per trobar la fórmula per poder reconstruir aquestes confiances”.

“El que hem de fer és recuperar les confiances des de ja mateix. Cal treballar des d’ara per reconstruir aquestes confiances, i a això em dedicaré en les properes setmanes i mesos”, ha assegurat.

Aragonès ha mantingut el “contacte” amb la CUP, malgrat el seu cop de porta als pressupostos, i d’aquests contactes espera que pròximament es pugui “recuperar la dinàmica habitual d’un soci prioritari pel Govern”.

“Jo estic convençut que la CUP veurà com els pressupostos aprovats van implementant l’acord d’investidura, i això serà un bon punt de partida per reconduir la seva posició i poder recuperar un camí d’acords compartits”, ha afirmat Aragonès, que veu necessària una “voluntat d’acords i d’estabilitat en les institucions per poder fer les polítiques de transformació social, econòmica, verda i feminista” que impulsa el Govern.

Aragonès ha destacat iniciatives com la internalització del 061, la implementació del pla pilot de la renda bàsica, “l’impuls d’una companyia energètica pública”, la gratuïtat de l’educació infantil, la “reducció de ràtios a P3”, l’inici del primer programa contra la pobresa menstrual a través del sistema educatiu i el manteniment d’una “fiscalitat progressiva”.

Tots ells, ha dit, són “elements que estan en l’acord d’investidura”, per la qual cosa a la CUP “hauran d’explicar per què, malgrat que s’està complint l’acord d’investidura, van decidir no donar suport als pressupostos”.

Aragonès ha posat en relleu que la CUP “celebra” públicament algunes d’aquestes mesures, encara que “si es poden fer és perquè s’han aprovat els pressupostos”.

L’altra cara de la moneda del debat pressupostari és En Comú Podem, el grup parlamentari que encapçala Jéssica Albiach, al qual el president català ha “agraït” la seva predisposició a acordar els comptes de la Generalitat.

“Al debat d’investidura també em vaig dirigir a ells per oferir-los que s’incorporessin a la via àmplia de tots aquells que defensem polítiques de progrés i una resolució del conflicte polític basada en un referèndum i la fi de la repressió. En Comú Podem està en aquestes coordenades”, ha destacat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Reagrupament Nacional manté el seu domini a la Catalunya del Nord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra guanya i relega la ultradreta de Le Pen al tercer lloc, segons els sondejos

BARCELONA
estats units

Biden aguanta la pressió mentre creixen les veus demòcrates perquè abandoni

barcelona
Política

Marxa lenta de taxistes per reclamar la fi del bombardeig a Gaza

Barcelona
regne unit

Lammy visita Polònia i Suècia per “reiniciar” la relació amb la UE

barcelona
guerra a gaza

Protestes a Israel pels nous mesos d’ofensiva bèl·lica a la Franja

barcelona
estat francès

La participació a les legislatives es dispara a la tarda fins al 59,71%

barcelona

Antimonàrquics recorden a la FPdGi i la Casa Reial el dret de protesta

LLORET DE MAR
estat francès

Triomf independentista a Nova Caledònia

barcelona