Acord executiu per defensar el català a l’escola
Ratifica l’oferiment de suport jurídic a la comunitat educativa, i replicarà els atacs
El Consell Executiu va ratificar ahir, a instàncies del president Pere Aragonès, la seva posició en defensa del català i la cohesió social del país per mitjà de l’aprovació d’un acord de govern que referma el compromís amb l’escola i la comunitat educativa. Segons el text, el govern es compromet a defensar el model “per totes les vies institucionals, polítiques i jurídiques” que tingui a l’abast, i també a protegir en concret “amb tots els mitjans” els directors dels centres, els docents i la resta de personal que hi presta serveis “davant de possibles atacs”. D’acord amb el principi legal d’indemnitat, així es posaran a la seva disposició serveis de representació, assessorament i defensa jurídica de l’administració de la Generalitat. Igualment, s’exigiran responsabilitats, ja sigui per via política, penal, administrativa o de qualsevol altra naturalesa, davant dels atacs que es perpetrin contra persones o col·lectius arran de la defensa i ús del català.
“En l’actual context sociolingüístic és necessari refermar aquest compromís”, justificava la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que admetia que aquestes mesures ja s’havien plantejat en les cimeres realitzades, i fins i tot el blindatge jurídic ja hi és, però així se’ls “dona forma” més oficial d’acord de govern. “El que s’ha volgut és donar mostra sobre la posició del govern davant de tots aquells que volen interferir en l’escola pública catalana”, concloïa Plaja, que avançava que s’està pendent també de donar forma d’acord a altres mesures que ja s’han anat anunciant en la mateixa línia. La portaveu, a banda, va avançar que a mitjan setmana que ve s’informarà en una compareixença pública sobre la propera convocatòria del Pacte Nacional per la Llengua.
Nova sentència a Vila-seca
El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha ordenat a l’institut Ramon Barbat i Miracle, de Vila-seca, que canviï el seu projecte lingüístic perquè el 25% de les classes d’un alumne i els seus companys siguin en castellà, segons va avançar ahir Vilaweb. La sentència estima la petició d’una família que havia reclamat eliminar la immersió en català, petició que primer s’havia desestimat. La sentència no és ferma, i fonts d’Educació ja han dit que hi presentaran recurs.