Política

Estats Units

Una pedra a la sabata

Biden hereta el pla d’Obama i es fixa tancar la presó de Guantánamo a finals d’aquesta legislatura

El centre de detenció continua en marxa vint anys després d’haver-se obert

L’11 de gener del 2002, una vintena de musulmans detinguts pels Estats Units acusats de terrorisme van ingressar al centre de detenció de presumptes terroristes de Guantánamo. Aquesta presó militar d’alta seguretat situada a la base naval de la badia de Guantánamo, a l’illa de Cuba, es va posar en marxa fa vint anys com a resposta de l’administració nord-americana als atemptats terroristes de l’11 de setembre del 2001. Dues dècades després encara avui es manté operativa i continua sent una pedra a la sabata per a la Casa Blanca. Un temps en el qual es van arribar a recloure 780 musulmans acusats de terrorisme, la majoria detinguts a l’Afganistan durant la invasió nord-americana en aquest país. Actualment, hi ha prop d’una quarantena de presos, dels quals 27 continuen sense cap càrrec penal. El més notori és Khalid Sheikh Mohammed, a qui es considera el cervell dels atemptats de l’11-S.

Després de dues legislatures de governs conservadors, l’expresident Barack Obama va fer dos intents fallits de tancament. En la primera legislatura, es va incomplir el termini previst pels pals a les rodes que van posar els congressistes conservadors durant el procés. I en la segona, va reduir la població reclusa fins a la quarantena de presos. L’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca va tornar a bloquejar un possible tancament en signar una ordre de mantenir oberta la presó. Ara que l’administració de Biden ha heretat el pla d’Obama, ha posat en marxa una revisió formal de la presó amb la missió de tancar-la abans que s’acabi aquesta legislatura. “Aquest és el nostre objectiu i la nostra intenció”, va reblar la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, l’estiu passat. No se saben més detalls del procés, tenint en compte els obstacles polítics i jurídics que ja va tenir Obama. “Hem de tenir les persones adequades per fer aquesta tasca important”, asseguren. A més de l’oposició republicana, que considera l’alliberament dels presos “una amenaça més gran” per als EUA, Biden podria perdre el suport de l’ala demòcrata més conservadora, cosa que impediria fer els canvis legislatius necessaris per impulsar el tancament de la presó.

Coincidint amb el vintè aniversari de l’obertura de Guantánamo, l’ONG Human Rights Watch (HRW) ha denunciat els costos humans, morals i econòmics de la presó. En un informe detalla que la despesa dels EUA en l’anomenada “guerra contra el terrorisme” s’eleva a gairebé cinc bilions d’euros i que mantenir el centre de detenció té un cost de 477 milions d’euros. La directora adjunta de HRW, Letta Tayler, assegura que Guantánamo “continua sent un dels símbols de la injustícia de llarga durada, dels abusos i el menyspreu que els EUA van desplegar com a resposta als atacs de l’11-S”. També denuncia les detencions secretes i tortures que s’han fet en presons militars nord-americanes, tant a Guantánamo com a l’Afganistan i l’Iraq, reconegudes pels presos i la mateixa CIA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona

Vilafant es dota d’un reglament de participació

VILAFANT
política

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid