Política

Catalunya i el País Valencià intercanvien ADN de desapareguts

Primera reunió entre les conselleres Ciuró i Pérez

El govern valencià vol impulsar un programa d’identificació com el català

Catalunya i el País Valencià van celebrar ahir la primera reunió d’ençà que les dues Generalitats van signar, fa un any, l’acord per compartir perfils genètics per mirar d’identificar les víctimes localitzades a les fosses de la Guerra Civil i el franquisme. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i la consellera de Transparència, Participació i Cooperació valenciana, Rosa Pérez, van intercanviar dades d’ADN de valencians desapareguts a Catalunya i de catalans desapareguts al País Valencià i van posar en comú les principals eines de treball de què disposen els dos governs en matèria de memòria. Pérez va assegurar que “Catalunya és un exemple a seguir en aquest àmbit”, ja que hi va començar a treballar molt abans, “mentre que al País Valencià hem anat molt endarrerits i hem tingut molts anys de desmemoriament, durant tants anys de govern del PP”. La consellera valenciana va assegurar que el seu govern es vol emmirallar en Catalunya i impulsar instruments com el pla de fosses, el cens de persones desaparegudes o el programa d’identificació genètica.

La trobada va incloure una visita al poble vell de Corbera d’Ebre, al centre d’interpretació 115 Dies i al Memorial de les Camposines, a la Fatarella. Durant la trobada, Ciuró va explicar que el seu besoncle va desaparèixer a València durant la Guerra Civil i que encara no se n’han trobat les restes. “M’agradaria molt ser una de les primeres a poder donar una mostra d’ADN al vostre banc de dades del País Valencià”, va oferir-se.

A més de la col·laboració amb la Generalitat Valenciana, Catalunya manté convenis sobre qüestions de memòria amb Navarra i les Illes Balears. En el cas navarrès ja s’ha identificat una víctima: un home de Salamanca que va ser afusellat a prop de Pamplona i que es va poder identificar gràcies al fet que el seu fill, resident a Catalunya, havia donat una mostra d’ADN a la Generalitat.

En el cas balear, l’intercanvi d’informació ha permès localitzar els familiars de vint-i-cinc víctimes catalanes del desembarcament de Mallorca de l’any 1936.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alex Salmond
Exlíder de l’SNP i fundador del partit de l’Alba

“Escòcia serà independent abans de deu anys”

Londres
Narcís Llinàs
Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

Llagostera
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona