Junts no observa interès de Sánchez pel nou finançament
El PSC i En Comú Podem reclamen a la Generalitat “propostes realistes” i lideratge de bracet amb el País Valencià i les Illes Balears per reformar el sistema
El govern manté l’aspiració de la plena sobirania fiscal
El debat sobre un nou model de finançament ha tornat a la primera línia després que el conseller Jaume Giró hagi enviat per escrit al Ministeri d’Hisenda el seu rebuig a l’informe que La Moncloa va enviar el 3 de desembre a les autonomies. Junts per Catalunya no observa ni interès ni coratge per part del president Pedro Sánchez per canviar el sistema i denuncia que el document enviat per l’executiu espanyol no es pot considerar que sigui ni una proposta, sinó només una explicació de com es calcularia una de les variables del model, la de la població ajustada. “S’ha fet una resposta tècnica formal i educada, però no estem ni a la vora de ser en una negociació del model de finançament”, va recalcar la portaveu del partit i exsecretària d’Hisenda, Elsa Artadi.
De moment no hi ha hagut resposta per part espanyola. El govern es manté en el seu no a negociar el model de finançament, ja que la seva ambició és una altra, la plena sobirania. El mateix conseller Giró, que ahir va participar en l’executiva del partit per informar sobre l’intercanvi de documentació, deia diumenge en una entrevista a El Punt Avui que no creu que en aquesta legislatura hi hagi un nou finançament perquè no veu el govern de Sánchez ni “capaç ni amb autoritat per fer-ho”, ja que està “massa pendent de tacticismes”. “Per barrejar-ho i no posar el pes de la població ni del PIB, en diuen població ajustada, que al final és per prioritzar altres comunitats”, assegurava el titular d’Economia.
En qualsevol cas, Junts creu que la presumpta proposta de finançament és voler començar la casa per la teulada, “molt parcial”, i recull “un model molt complex i molt poc transparent” en què Catalunya hi surt “perjudicada”, perquè es té en compte la població ajustada i no el seu pes real.
Per la seva banda, el PSC va evitar valorar el document espanyol, però va criticar que la Generalitat no situï “propostes realistes” sobre la taula. “Volem que el govern assumeixi aquest tema amb responsabilitat, amb presència i participació activa”, va reclamar la vice primera secretària d’organització dels socialistes, Lluïsa Moret. El finançament també va ocupar les oracions ahir d’En Comú Podem, que, curiosament, va censurar una proposta que prové d’un govern del qual forma part. Això sí, d’un ministeri que no controla, com és el d’Hisenda, a càrrec de la socialista María Jesús Montero. Així, el portaveu dels comuns, Joan Mena, va admetre que la iniciativa “perjudica Catalunya”. I, en lloc de carregar contra Montero, Mena va exigir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que prengui la iniciativa, no faci “deixadesa de funcions” i lideri, juntament amb els governs del País Valencià i les Illes Balears, una proposta de finançament beneficiosa i solidària amb la resta de territoris de l’Estat.
La resposta de Giró
El document que Giró ha remès a Hisenda recalca que el govern no renuncia a la legítima aspiració d’assolir la sobirania fiscal plena per atendre les necessitats de la població de Catalunya. “No obstant això, mentre no s’arribi a aquest objectiu, el govern considera que cal atendre la sol·licitud d’expressar la seva opinió sobre les propostes relacionades amb el model de finançament impulsades pel govern de l’Estat”, afirma.
Giró conclou que iniciar la revisió del model de finançament amb una proposta sobre la població ajustada ve a indicar que el model global que es proposarà “no millorarà l’autonomia financera de les comunitats autònomes, ja que s’entreveu un model en què prevaldran les necessitats de despesa en lloc de considerar com a primordial la capacitat tributària” dels diferents territoris.
L’escrit també lamenta que la manera com el govern espanyol fa una aproximació a les necessitats de despesa tampoc resulta adequada, ja que introdueix variables correctives “poc robustes tècnicament” i deixa fora altres càlculs que poden tenir una relació directa amb les necessitats dels catalans (paritat de poder de compra), amb especial incidència a Catalunya. Per tot plegat, el conseller insisteix que l’informe espanyol “no és una proposta de reforma” del sistema de finançament, sinó que solament presenta una proposta sobre un dels seus elements, “precisament el que hauria de plantejar-se en últim terme”.