Política

ERC, JxCat i CUP pacten una proposta per mantenir l’escó de Juvillà sense comprometre els funcionaris

El dictamen consensuat per les tres formacions independentistes defensa que no se li pot aplicar cap de les causes de pèrdua de la condició de diputat previstes al reglament

Al text s’argumenta que la JEC no és competent per ordenar l’execució d’una sentència judicial que encara no és ferma

ERC, JxCat i la CUP han pactat una proposta de dictamen al Parlament en la qual plantegen mantenir l’escó al diputat de la CUP Pau Juvillà, desoint l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC), encara que assenyalen que el “límit de la desobediència” passa per no comprometre penalment els funcionaris. Així ho planteja la proposta de dictamen, a la qual ha tingut accés Efe i que haurà de votar aquesta tarda la Comissió de l’Estatut del Diputat del Parlament, que es reuneix a partir de les sis.

Juvillà, secretari tercer de la Mesa del Parlament inhabilitat per la JEC per no haver despenjat llaços grocs del despatx de la CUP a la Paeria de Lleida en període electoral, va anunciar dilluns que frena la seva activitat política habitual per un problema de salut, encara que no renuncia al seu escó.

Malgrat que la JEC va plantejar un ultimàtum –que venç aquest divendres- a la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, perquè confirmi que Juvillà ja ha perdut el seu escó, les forces independentistes han consensuat aquest dimecres un dictamen que haurà de ser ratificat primer per la Comissió de l’Estatut del Diputat i més endavant pel ple i que consta d’un preàmbul i quatre punts.

És en el preàmbul on s’explicita que “les forces polítiques del Parlament consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l’Estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la qual puguin ser perseguits”.

El dictamen “constata” que no és aplicable a Juvillà cap de les causes de pèrdua de la condició de diputat recollides en el reglament del Parlament i que, per tant, no es pot aplicar l’acord de la JEC fins que el Tribunal Suprem (TS) espanyol resolgui les mesures cautelars sol·licitades per l’afectat i per la cambra catalana, per deixar en suspens la retirada de l’escó.

També en el preàmbul s’argumenta que la JEC, en ser un òrgan administratiu, no és competent per ordenar l’execució d’una sentència judicial que encara no és ferma. A més, adverteix que la retirada de la credencial d’un diputat abans que es resolguin unes mesures cautelars en tràmit podria vulnerar el dret a la participació política de l’afectat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia