Política

“Allò que depèn de nosaltres no ho fem prou bé”, diu Mas

L’expresident insta a “fer pinya” per seguir en el camí cap a la independència

Ho fa valorant la situació actual en un acte de l’ANC a Girona moderat pel director d’El Punt Avui, Joan Vall Clara

“Assumir les conseqüències del que ha passat, com millor es pot i se sap; no plànyer-se contínuament i i actuar aprenent de les lliçons del que ha passat pensant en què podem fer millor i que ens doni millors resultats.” Aquestes són les reflexions que fa el president Artur Mas de la situació actual; i les fa tant en l’àmbit personal, quan se li pregunta com afronta la repressió que ha patit directament, com en el col·lectiu, valorant la situació del país i del procés cap a la independència.

Mas va exposar aquestes consideracions ahir al vespre a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona, en el tercer lliurament del cicle de xerrades Parlem amb els nostres presidents, organitzat per l’Assemblea de Girona i en aquest cas conduït per Joan Vall Clara, director d’El Punt Avui. El president va marcar aquestes pautes quan Vall Clara li preguntava pel sentiment de desànim del context actual: cal atribuir-ho a la repressió, a la por que s’ha imposat, a la pandèmia, a la mala traça de l’independentisme o a les habilitats de l’unionisme? “Excuses, per no dir la veritat”, respon el president.

Sense negar la importància de cada un d’aquests factors, és en aquest punt que Mas va reblar: “En allò que depèn de nosaltres, no ho fem prou bé”, instant a una necessària unió d’estratègia i d’actuació. “Si algú et pega, fas pinya; com més repressió, més unió”, va demanar.

A la pregunta del director d’El Punt Avui sobre qui ha de liderar aquesta nova etapa, Generalitat, govern o entitats, Mas també respon sense embuts. A diferència del 2012 amb la consulta, quan “no hi havia mapa ni full de ruta”, avui “tenim tota la cartografia i sabem quina és la resposta de l’Estat espanyol. La Generalitat, mentre estigui sota control com ho és, seguirà a mercè d’un nou 155, i per tant les institucions no han de posar-se al davant; la Generalitat ha de governar i les entitats amb les mans lliures, a Catalunya i a Europa, han de liderar la progressió cap a la independència, en tot cas amb l’ajuda de la Generalitat”, exposa Mas.

El president també es presta al joc del qüestionari ràpid que li serveix el director d’aquest diari. Retorn de Puigdemont? Si és amb totes les garanties de sentències europees que no l’engarjolaran, perquè a la mínima interpretació possible el tancaran, i seria un preu molt alt. Cal fer els Jocs Olímpics d’hivern? Rotundament sí, per l’impuls que suposarà al desenvolupament del Pirineu.

Després d’Elizenda Paluzie, Jordi Sànchez i ahir Artur Mas, als propers actes programats per l’Assemblea Girona (cada primer dijous de mes) hi assistiran com a convidats Quim Torra, Carme Forcadell i Carles Puigdemont. El president Aragonès, inicialment previst en aquest cicle, ha declinat l’oferta, van explicar els responsables de l’Assemblea tancant l’acte d’ahir a Girona.

LA FRASE

Ara tenim tota la cartografia; coneixem la resposta de l’Estat espanyol, hem d’aprendre la lliçó.
Artur Mas
Expresident de la generalitat de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia