Junts exigeix que s’activi la direcció estratègica del pacte
Batet trasllada a Aragonès la demanda del guiatge col·legiat previst en l’acord d’investidura articulat dins del Consell per la República
ERC comparteix la necessitat, però en un espai “no tutelat per ningú”
El grup parlamentari de Junts va traslladar ahir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la necessitat que es constitueixi i es posi en funcionament la direcció estratègica col·legiada de l’independentisme com estava inclòs en l’acord d’investidura i de legislatura. Segons el president del grup, Albert Batet, aquest ha de ser el pas previ per preparar l’alternativa a la taula de diàleg en constatar que “l’independentisme no està avançant” i la negociació amb l’executiu espanyol “no va enlloc” amb el nou ajornament fins a la primavera. Acompanyat de la portaveu parlamentària, Mònica Sales, va tornar a recuperar la idea que aquesta direcció s’articuli dins del marc del Consell per la República (CpR), fet que ja va provocar discrepàncies per arribar a l’acord de govern amb els republicans. El text consensuat finalment en el pacte recollia que aquesta direcció havia d’incloure ERC, Junts, la CUP, Òmnium i l’ANC, que hauria de buscar “transitòriament la coordinació amb el Consell per la República fins que aquest òrgan finalitzi la seva reformulació en consens”. Quan li van preguntar per la participació de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en aquesta direcció estratègica, Batet va assegurar que el seu lideratge en l’independentisme és “inqüestionable” i va defensar que el CpR té “una transversalitat i una pluralitat molt potents”.
En la ronda de trobades d’Aragonès i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, amb entitats i formacions per refer la unitat estratègica de l’independentisme, es van reunir posteriorment amb el grup parlamentari d’ERC, encapçalat pel president, Josep Maria Jové, i la portaveu, Marta Vilalta. Va ser aquesta darrera qui ja va respondre a la proposta dels socis de govern assegurant que comparteixen “la necessitat de generar una estratègia consensuada i unitària”, però va defensar que es fes en espais de treball “inclusius, oberts i no tutelats”, descartant que l’escenari idoni sigui el del Consell per la República. Vilalta va explicar que havien estat “proactius” per reformular el CpR perquè fos més transversal, no partidista i amb una “governança més transparent”, però que fins ara no s’havia produït cap canvi. “Considerem que no respon al que creiem que podria portar més utilitat al moviment i al procés” cap a la república catalana, reblava, i reivindicava que es trobessin altres espais. Defensava que precisament el president de la Generalitat estava exercint aquest “lideratge” amb aquestes trobades per trobar un consens estratègic que “no es pot fer sobre els retrets ni sobre relats buits o màgics”.
La consellera Vilagrà també va reivindicar el lideratge “propositiu” de Pere Aragonès per recuperar “confiances”, que va instar a conèixer en la conferència del dia 14, i no va entrar a valorar si el consens s’havia de fer en el marc del CpR. “Som molt respectuosos amb el treball que fan els partits i les entitats independentistes per trobar el millor marc.” Una decisió en què el govern no participa i per això va assegurar que el que decideixin els semblarà “correcte”.