Política

L’escó de Juvillà manté ben enrocats Junts, ERC i la CUP

Borràs lamenta que el pla de desobediència col·lectiva naufragués i atribueix als treballadors la decisió de deixar Juvillà fora del ple, sense vot ni acta

ERC nega el pla i li demana que aterri a la realitat

Els partits continuen en xoc després que a finals de la setmana passada es retirés l’acta al diputat de la CUP Pau Juvillà poques hores després que, paradoxalment, el ple, amb els vots d’ERC, Junts i els comuns, n’aprovés la validesa. ERC, el PSC i els comuns continuen exigint a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que aclareixi els fets i si Juvillà mantenia la seva acta en el ple del dia 3 de febrer, quan, a més a més, no se l’havia ni convocat ni tampoc se li va admetre a tràmit la delegació del vot.

De moment, Borràs va oferir ahir algunes explicacions en una entrevista a l’emissora RAC1 i va assegurar que també ho farà al Parlament, concretament en la junta de portaveus, que de moment no està prevista fins a la setmana vinent. Donar explicacions és, pels republicans, un pas necessari que ha d’entomar la presidenta, ja que, d’una banda, els permet congraciar-se amb la figura de l’expresident del Parlament Roger Torrent i, de l’altra, “fer aterrar” un sector de l’independentisme a la realitat que ells pregonen i en els límits que cap partit vol traspassar quan es parla de desobediència. En aquest sentit, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va demanar ahir a Borràs que “assumeixi la realitat”, amb els seus “límits i contradiccions”. Pel que fa a Torrent, Vilalta va reivindicar el seu paper: “Veient on s’ha arribat, es va ser injust amb Torrent. Creiem que se’l va criticar per qüestions que ara es posen en dubte.”

Les declaracions de Vilalta eren fetes poques hores després que Borràs, en l’entrevista radiofònica, tornés a assegurar que havia fet una proposta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i a la resta de partits independentistes de “resistència i desobediència col·lectiva” davant les ingerències dels aparells de l’Estat. Una proposta que no va prosperar perquè no va ser acceptada, explicava. També va assegurar que, fins al dia 3, Juvillà va mantenir l’acta de diputat, i va atribuir que no fos convocat en el ple d’aquell dia al fet que els funcionaris van impedir tota la tramitació parlamentària referent a Juvillà a partir del dia 25, quan la JEC envia la resolució que dicta que el cupaire ja no té l’acta. Finalment, Borràs també va assenyalar que sí que va “admetre” a tràmit la delegació del vot de Juvillà el dia 3, però que no la va “acceptar” perquè es podia generar un conflicte d’interessos, ja que l’únic punt que s’havia de votar tenia a veure amb el dictamen sobre la seva acta de diputat. El dia 25 de gener, Juvillà tampoc va votar el dictamen, però sí que ho va fer, en canvi, el dia 17 de desembre. En els dos casos, però, va ser una decisió de la formació anticapitalista fer-ho així. El canvi de la votació podria obeir al fet que, entre una aprovació i l’altra, la JEC va enviar una notificació al Parlament en què obligava a retirar les credencials a Juvillà. Si el diputat hagués votat, podria haver incorregut de nou en un delicte de desobediència.

Els partits, però, continuen desconfiant de la presidenta, que ho atribueix tot a la decisió dels funcionaris. La CUP sempre ha lamentat que la secretària general de la cambra s’adrecés a l’assessora de Juvillà ja el 28 de gener per avançar que amb la retirada de les credencials de Juvillà ella tampoc cobraria el sou. En l’última mesa, tampoc es va convocar Juvillà i en la junta de portaveus no tenia ni carpeta assignada. La CUP desconfia que la presidenta no sabés res dels passos que, segons ella, van ser decisió única de la secretària general, i més quan a l’hora d’executar la baixa es va fer amb efectes retroactius a partir del 28 de gener, límit marcat per la JEC per donar compte dels passos seguits per retirar l’acta a Juvillà. Esther Andreu, secretària general, va confirmar ahir que va donar instruccions per donar de baixa Juvillà el 4 de febrer amb efectes retroactius al 28 de gener.

Les explicacions de Borràs no van agradar, i menys que assenyalés Torrent i la causa contra Torra com la baula que ha desencadenat la causa jurídica contra Juvillà i la retirada d’escó per part de la JEC. Els republicans tampoc no van voler explicar la proposta de desobediència col·lectiva que els va proposar Borràs –la presidenta tampoc ho va fer durant l’entrevista–. “A ERC ningú li ha fet una proposta alternativa. De manera oficial, ningú ens ha fet arribar cap proposta concreta. Desconeixem si hi ha un pla col·lectiu que ens portarà a la independència demà passat. Si la presidenta Borràs té una proposta guanyadora, que l’expliqui”, etzibava Vilalta. De fet, Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, va admetre que hi va haver una reunió a Manresa, però que la presidenta del Parlament no va plantejar “cap estratègia.”

Borràs està estudiant presentar una querella contra la JEC i va anunciar un “expedient informatiu” per saber com van actuar els funcionaris del Parlament en tractar Juvillà com un exdiputat ja en el ple del dia 3.

Som aquí perquè la proposta de defensa col·lectiva no va ser acceptada
Laura Borràs
Presidenta del parlament
Les paraules buides o estèrils, les solucions màgiques i les jugades mestres no serveixen per avançar
Marta Vilalta
portaveu d’ERC
L’independentisme ha de fer autocrítica per la falta d’unitat
Elsa Artadi
portaveu de junts

El PSC i els comuns li exigeixen que digui “la veritat”

xavier miró

Socialistes i comuns exigeixen explicacions a la presidenta de la cambra per la seva gestió de l’afer Juvillà, però el to i les reclamacions varien segons el partit. Estan d’acord a exigir-li que digui “la veritat”, però mentre que el PSC dona a entendre que Borràs ho pot fer en la junta de portaveus d’avui tal com va anunciar que faria, Catalunya en Comú li exigeix que ho faci en públic, sigui en compareixença en comissió o en el ple del Parlament. Sense acusar-la de mentir, la vice primera secretària del PSC, Lluïsa Moret, va instar Borràs a tenir “el coratge de dir la veritat, de manera transparent com correspon a la presidenta d’una de les institucions més importants del país”. Moret no va posar com a condició que la presidenta del Parlament doni explicacions públicament i va donar així per bona la possibilitat que ho faci en la junta de portaveus –amb els portaveus de tots els grups parlamentaris, però a porta tancada–. Pel PSC, la prioritat és “deixar de fer espectacles” i recuperar el funcionament normal del Parlament. En canvi, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va acusar Borràs d’haver “mentit” als diputats i li va exigir explicacions públiques en comissió o en el ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Kamala Harris guanya punts per ser la candidata demòcrata a la Casa Blanca

barcelona
regne unit

El ‘pla Ruanda’ dels conservadors va costar 830 milions d’euros

barcelona
política

Maragall deixa ERC per prendre “distància crítica” de l’afer dels cartells

barcelona
guerra a europa

Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán

barcelona
estats units

El Servei Secret reconeix errors en l’atemptat a Trump

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu agraeix el suport de Biden abans d’iniciar el viatge a Washington

barcelona
estat espanyol

El jutge cita Sánchez com a testimoni en la investigació de la seva esposa

barcelona
Patrimoni

Barcelona i l’Arquebisbat acorden rehabilitar la Capella dels Segadors

Barcelona
política

Amnistiats els encausats pel tall a les vies de l’AVE el primer aniversari de l’1-O

girona