La CUP no rellevarà Juvillà fins a tenir resposta del Suprem
Els anticapitalistes volen capgirar la repressió i proposen a Junts i ERC collar l’Estat posant data a un nou referèndum
La mesa del Parlament demana un informe sobre la retirada de l’escó al diputat
La CUP queda amb vuit diputats i no substituirà Pau Juvillà fins que el Tribunal Suprem doni resposta o bé a les cautelars presentades per l’exdiputat de la CUP contra la resolució de la JEC o bé al recurs de cassació contra la sentència del TSJC, amb la qual cosa la sentència ja esdevindrà ferma. La CUP vol anar pas a pas i esperar a veure quina és la primera resposta que donen els magistrats espanyols abans de tornar a recuperar l’escó.
Així ho va comunicar el grup ahir, el mateix dia que es confirmava des de la secretaria general del Parlament la retirada oficial de l’escó al diputat de la CUP arran de la resolució de la JEC. La data de la baixa, 28 de gener, l’endemà que la JEC informés la cambra que l’acta de Juvillà quedava sense efecte i tramitava les credencials de la següent de la llista.
Tanmateix, els cupaires volen fixar la “mirada endavant” després que el cas Juvillà, d’una banda, hagi deixat desfigurada la unitat independentista entre Junts, ERC i la CUP i, de l’altra, hagi constatat que ni la “taula del monòleg” ni la “via màgica” de recuperar la declaració unilateral d’independència posen fi a la repressió ni aporten solucions al conflicte polític. Per això, va llançar de nou la seva proposta electoral, que avui traslladarà al president Pere Aragonès, de posar data a un nou referèndum, que els anticapitalistes ja situaven en aquesta legislatura, abans del 2025.
La diputada Eulàlia Reguant, acompanyada de la resta de diputats de la CUP –també hi havia l’exdiputat Pau Juvillà, que ahir va anar a la cambra a retornar les pertinences com a diputat–, va comparèixer per explicar que “és indispensable” revertir la repressió que exerceix l’Estat i, per això, ara “cal posar pressió a l’Estat” posant data al referèndum, pactat o no, com a única via democràtica que pot aportar una solució. “La retòrica porta a la frustració”, assegurava, per la qual cosa demana que l’independentisme es posi a treballar i prengui la iniciativa amb un nou referèndum, que ha de ser batallat des de l’exterior, a “escala internacional”. “És aquesta via la que més bons resultats ens ha donat”, recordava la diputada amb referència a l’1-O.
Reguant també va respondre a les crítiques de la presidenta Laura Borràs, que acusava els anticapitalistes de voler-la posar “a la picota” demanant en l’últim ple la delegació del vot per a Juvillà. “El nostre objectiu no és generar més repressió, tots la vivim”, sentenciava. Aquell dia, Juvillà no estava convocat al ple i els anticapitalistes van voler refermar que la situació era així demanant una delegació de vot que la presidenta no va concedir. “Sabem que Juvillà no estava convocat al ple ni va rebre els SMS de convocatòria”, lamentava per exigir explicacions.
De fet, tots els passos que es van seguir al Parlament des que la JEC va enviar la seva resolució el 28 de gener fins que Juvillà va quedar sense escó després del ple del 3 de febrer seran motiu d’un informe que ahir la mesa del Parlament va encarregar als serveis de la cambra. Volen saber què va passar amb el servei informàtic i amb els talls que van impedir que Juvillà fos convocat a aquell ple.
Sense relleu a la mesa
D’altra banda, també està pendent la substitució de Juvillà a la mesa del Parlament. De moment, no hi ha hagut moviments per cap banda, tot i que els partits refermen l’acord d’inici de mandat en què s’atorgava a la CUP un lloc a la mesa del Parlament. La decisió, però, s’ha de votar en un ple amb urna i papereta, per la qual cosa cal que abans la Junta de Portaveus incorpori aquest punt en l’ordre del dia del ple. La formació dels anticapitalistes va decidir que fos el diputat Carles Riera qui agafés el relleu de Juvillà a la mesa del Parlament.
LES FRASES
Demanen la dimissió de Borràs
El portaveu dels comuns, David Cid, va demanar la dimissió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per haver “enganyat” els diputats i la ciutadania en relació amb el cas Juvillà. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, s’hi va afegir per “sectarisme i falta de transparència” i per la “degradació que ha generat en les institucions catalanes”. A més, sol·licita que es gravi i es difongui la propera Junta de Portaveus, en què està previst que Borràs doni explicacions sobre el cas Juvillà. La CUP, en canvi, va evitar entrar en aquesta roda de peticions de dimissions, si bé considera que alguna explicació cal donar quan en el ple que havia de vindicar l’acta per a Juvillà no es va convocar el diputat ni per correu electrònic ni per SMS. Tot i que Borràs va atribuir la decisió als serveis de la cambra, la formació considera que la presidenta era coneixedora de la situació, que no va aturar. La secretària general de la cambra va assumir la retirada de l’acta de Juvillà. Això, mentre ahir Borràs a l’inici del ple recordava que la sessió començava amb la “composició alterada” per la “ingerència d’un òrgan administratiu que s’atorga facultats que són competència del poder judicial”. “No es pot normalitzar el que ha passat aquesta setmana”, va dir.