JxCat veu fals i injust equiparar la gestió de Borràs i Torrent davant la JEC
Cuevillas va aconsellar a Borràs no acceptar la delegació de vot perquè era “abocar-la al Codi Penal”
Assegura que el desenllaç del cas Juvillà ha sigut un “fracàs col·lectiu” i una constatació que “sense la col·laboració dels funcionaris no es pot desobeir”
El diputat de JxCat al Parlament Jaume Alonso-Cuevillas ha considerat aquest dimecres fals i “injust” equiparar la gestió que ha fet la presidenta del Parlament, Laura Borràs, davant la Junta Electoral Central (JEC) en el cas Juvillà, amb el que va fer el seu predecessor, Roger Torrent. També ha explicat que ell va aconsellar a la presidenta de la cambra rebutjar la delegació de vot de Juvillà perquè, segons ha dit, suposava “abocar-la” al Codi Penal “sense utilitat política”. Respecte al document de la proposta de Borràs, que instava Parlament i Govern a mantenir “desobediència” a futures inhabilitacions.
En declaracions a La 2 i Ràdio 4, Alonso-Cuevillas ha assegurat que Borràs “estava disposada a desobeir” per mantenir l’escó del diputat de la CUP Pau Juvillà, malgrat l’ordre de la JEC, però “no tenia sentit que s’immolés ella” sola, “principal actiu electoral” de JxCat, sense que l’acompanyessin ERC i la CUP.
Alonso-Cuevillas ha restat importància a l’escarit document que ha transcendit en el qual Borràs proposava a ERC i la CUP signar i votar un “compromís públic” perquè el Parlament i el Govern desobeïssin resolucions judicials o administratives. Segons el diputat de JxCat, “es van fer moltes propostes i documents”, i això és solament “part d’un document més ampli”.
Al final, la proposta de desobediència col·lectiva de Borràs no va prosperar perquè la CUP no tenia “voluntat” de sumar-se a aquestes accions i ERC es va posar “de perfil”, ha assegurat.
Per a Alonso-Cuevillas, “és injust i no és veritat” dir que Borràs no ha anat més lluny del que va voler anar l’expresident del Parlament Roger Torrent, d’ERC, quan el 2020 va acatar l’ordre de la JEC de retirar l’escó a l’inhabilitat president Quim Torra.
Ara, ha afirmat, “s’han fet moltes més coses”, perquè hi ha hagut propostes per desobeir i Borràs “ha intentat preservar i cuidar al màxim el consens entre totes les formacions” independentistes, mentre que Torrent “va desconnectar el vot de Torra sense avisar-lo prèviament”.
Al seu entendre, el desenllaç del cas Juvillà ha estat “una mica decebedor”, un “fracàs col·lectiu” i una constatació que “sense la col·laboració dels funcionaris no es pot desobeir”.
En el futur, segons Alonso-Cuevillas, caldrà “anar a una confrontació amb l’Estat” i serà necessari mantenir la “unitat de partits i entitats” sobiranistes, sent conscients que una acció de “desobediència col·lectiva que desbordi l’Estat” tindrà “costos”.
Cuevillas ha conclòs que en aquests moments hi ha “desconcert, empipament i decepció generalitzada”. “No ens hem d’immolar i deixar-nos inhabilitar per una bestiesa. Això no vol dir que només puguem lliurar les batalles que guanyarem. Podem perdre però per tenir un rèdit polític”, ha insistit per posar com a exemple que s’hauria d’haver investit Carles Puigdemont com a president de la Generalitat el 2018.
El que no té “sentit, segons la seva opinió, és intentar organitzar un nou referèndum unilateral, com suggereix la CUP, perquè no tindria “cap recorregut” i solament serviria per “descafeïnar l’1-O”.
Però tampoc creu que la solució passi per la “faula del diàleg” que defensa ERC, perquè el que intenta l’Estat, ha dit, és convertir Catalunya “en una nova província de la gran Castella”: “L’únic programa que tenen és un buldòzer”, ha afegit.