Política

Sànchez demana explicacions a Aragonès sobre la negociació amb l’Estat pels indults

El dirigent de Junts troba a faltar referències a l’1-O i a Puigdemont en la conferència del president

Accepta la “mà estesa” per recosir la unitat independentista

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha demanat a ERC que expliqui si ha negociat els indults amb el govern espanyol. En una entrevista a ’El Matí de Catalunya Ràdio’ , Sànchez s’ha mostrat “sorprès” per la referència que Aragonès va fer aquest dimarts dels indults en el marc de la conferència política un any després del 14-F. Sànchez interpreta que Aragonès ho va plantejar com “la primera prova del diàleg amb l’Estat”. “Nosaltres no en sabíem res. Si és així els negociadors d’ERC haurien de detallar què hi va haver”, ha dit. Des de Junts també troben a faltar que el president no fes referència a l’1-O ni cités Carles Puigdemont. També ha dit que no coneixien el contingut del discurs tot i que no en farà “cavall de batalla”.

“El mes de juny es concedien els indults, un pas indispensable per donar confiança i oferir crèdit a la voluntat negociadora de l’Estat”. Aquesta és la frase pronunciada per Aragonès que ha causat sorpresa a Junts. “En cap moment ni jo personalment ni ningú dels que estàvem a Lledoners em van dir que els indults eren fruit de cap negociació política”, ha dit Sànchez per després demanar que ERC ho aclareixi. I ha afegit que, per a ell, els indults no són cap condició de res.

En aquesta línia, Sànchez ha dit que tampoc li van agradar les referències d’Aragonès creuant els litigis judicials que es mantenen a l’exili amb la taula de diàleg. I és que, segons el secretari general de Junts, “es barregen coses que no s’han de barrejar”.

Sànchez també ha assenyalat les “absències molt marcades” del discurs d’Aragonès. D’una banda, ha lamentat que la conferència no donés respostes sobre el “com” s’ha d’aconseguir el que planteja el president. I d’altra banda, ha criticat que no fes referències explícites a l’1 d’octubre del 2017 ni un reconeixement a Carles Puigdemont. “Va recordar Companys, Pujol i Maragall, entre altres, com si aquí s’acabés la història”, ha lamentat.

Tot i les crítiques, Sànchez ha dit que Junts accepta la “mà estesa” d’Aragonès per recosir la unitat independentista. Segons ha afirmat, cal posar-se a treballar “fent tots autocrítica” i de manera “coordinada i lleial”. I és que ha admès que la unitat independentista està tocada. “No sé si hem tocat fons però ens hi apropem”, ha dit.

Ha valorat positivament que Aragonès constati la “fi del recorregut” del diàleg, ja que el president ha admès que “no funciona” i que hi ha una situació de bloqueig. Davant d’aquesta situació, Sànchez ha dit que a Junts seran generosos.

“Les paraules són necessàries però si els fets no acompanyen, les paraules no ajuden. Les paraules són imprescindibles però els fets ens uneixen”, ha afegit Sànchez tot instant el 52% a tornar a seure per buscar els “fets” que els uneixin.

No “sobredimensionar” la presència de Borràs al tall de la Meridiana

Preguntat per la polèmica al voltant de la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, al primer tall no autoritzat de la Meridiana de dissabte, Sànchez ha afirmat que “no cal sobredimensionar” aquest fet. Ha recordat que Borràs ja hi havia anat a manifestar-se amb anterioritat. I, de fet, segons ha dit, el que hagués sorprès és que la presidenta del Parlament no hi hagués anat tenint en compte la manera que té de donar suport a “determinades causes”. “No cal alimentar polèmiques al voltant d’aquest fet”, ha conclòs.

Sobre el cas Juvillà, ha dit que és evident que “no s’han fet bé les coses” perquè Pau Juvillà ja no és diputat de la CUP. Però ha evitat assenyalar culpables o entrar en la gestió concreta de la presidenta Borràs. Segons ha dit, el Parlament no ha donat una resposta adient ni tampoc la part de la cambra que representa l’independentisme. Així mateix, ha afirmat que s’ha de fer una “revisió a fons” del que ha passat perquè això serveixi per als casos futurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Crits i amenaces de famílies de Germans Sàbat al ple per l'escola bressol

girona
política

ERC avala el preacord per investir Illa que inclou recaptar tots els impostos

barcelona
regne unit

Sis candidats opten a succeir a Sunak al capdavant dels 'tories'

barcelona
guerra a europa

Rússia pren Vovche en el seu avanç a la regió ucraïnesa de Donetsk

barcelona
política

Màxima expectació i discreció, al PSC, el PSOE i a Moncloa

barcelona
estats units

Joe Biden vol canviar el Suprem perquè cap president estigui fora de la llei

barcelona
estat francès

El govern apunta a extremistes d’esquerra en el sabotatge a les línies del TGV

barcelona
guerra a europa

La intel·ligència militar ucraïnesa tomba la pàgina web del Banc Central de Rússia

barcelona
regne Unit

El ‘forat fiscal’ del Regne Unit supera els 26.700 milions d’euros

barcelona