L’OTAN exigeix a Putin retirar l’equipament militar de la frontera amb Ucraïna
L’aliança atlàntica celebra que el Kremlin vulgui dialogar, però reclama una desescalada “significativa i perdurable”
El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha exigit al president rus Vladímir Putin que també retiri l’equipament militar de la frontera amb Ucraïna. “Les tropes es poden moure ràpidament”, ha recordat Stoltenberg, que reclama a Rússia una desescalada “significativa i perdurable”. Tanmateix, l’OTAN no té constància que part dels soldats russos hagin iniciat el retorn, com ha informat el Kremlin aquest dimarts. “No hem vist cap senyal de desescalada sobre el terreny”, ha dit Stoltenberg. Amb tot, l’OTAN ha celebrat que el Kremlin estigui disposat a continuar dialogant i que no abandoni la via diplomàtica en aquest conflicte. “Hi ha motius per ser optimistes de forma prudent”, ha reconegut Stoltenberg.
L’OTAN també vol continuar les converses, però per ara no reduirà la seva presència militar al flanc oriental d’Europa. “Estem disposats a continuar els esforços diplomàtics”, ha dit Stoltenberg, que espera una nova reunió del Consell OTAN-Rússia. El secretari general de l’OTAN ha advertit que no només s’hauran de tractar les preocupacions de seguretat del Kremlin, també les de l’aliança atlàntica.
Els ministres de defensa dels estats membre de l’OTAN es reuniran dimecres i dijous a Brussel·les per abordar la crisi a Ucraïna.
Anunci de retirada parcial
El ministeri de Defensa rus ha anunciat aquest dimarts al matí que ha començat a retirar algunes de les tropes militars que té desplegades a prop de la frontera amb Ucraïna. En un vídeo, el general i portaveu de l’exèrcit Igor Konashenkov explica que les formacions i unitats militars tornen a les seves bases habituals.
Segons la traducció de l’anunci difosa per l’agència russa Interfax, Konashenkov ha explicat que les unitats dels districtes militars de l’oest i el sud “han complert la seva missió” i tornaran amb trens i camions durant aquest dimarts. La decisió arriba coincidint amb el dia en què es preveu una reunió entre el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president rus, Vladímir Putin.
En els últims dies, els Estats Units havien avisat d’una invasió russa imminent d’Ucraïna. De fet, Washington va anunciar dilluns al vespre que tanca la seva ambaixada a Kíev i la trasllada a l’oest del país. Diversos països europeus, entre ells Espanya, han avisat recentment als seus ciutadans que abandonin el país davant del risc d’un conflicte armat.
En canvi, des de Moscou, el ministre d’Afers Exteriors, Sergei Lavrov va apostar en una conversa amb el president rus Vladímir Putin a no abandonar la via diplomàtica. En aquest sentit, el portaveu del Kremlin Dmitry Peskov també va apuntar que si Kíev es compromet a no demanar l’entrada a l’OTAN, serà més fàcil avançar en les converses i trobar una solució al conflicte.