Acaba en polèmica la crida a la unitat independentista
Sànchez i Puigdemont retreuen a Aragonès les referències als indults i l’exili
L’acte de Borràs a la Meridiana arriba a la taula de coordinació entre partits
El president es reuneix avui amb Illa
Les crides a la unitat que es llancen mútuament ERC i Junts cauen en sac foradat. Les paraules del president Pere Aragonès durant la conferència de dilluns al vespre referint-se en dues ocasions als indults i una a l’exili van provocar ahir les queixes dels màxims líders de Junts, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. Els dos líders van voler fer la seva pròpia interpretació del discurs del president Aragonès, la qual cosa diu molt de l’absència i el deteriorament de la comunicació entre els principals dirigents de l’independentisme, i van continuar atiant el foc de les relacions entre els socis de govern, i més ara, quan s’és a les portes d’una nova convocatòria de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol.
Fins i tot, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va fer dilluns un intent de demanar unitat sense retrets a les tres forces independentistes en vista de la corrua d’inhabilitacions que també arribaran al Parlament després de la del diputat Pau Juvillà. Tanmateix, la seva presència en una protesta dissabte passat a la Meridiana quan el govern ha deixat d’autoritzar-les després d’un any no ha ajudat gaire a recosir la confiança entre els partits. De fet, la portaveu de l’executiu, Patrícia Platja, explicava ahir que la presència de Laura Borràs en la protesta independentista ha estat traslladada a la taula de coordinació entre els dos partits.
Aragonès va fer una crida a la unitat de les tres forces per enfortir el moviment amb motiu d’una pròxima trobada de la taula de diàleg que, si bé encara no té data, s’hauria de fer a principis d’any, tal com va quedar acordat en la darrera reunió. Ahir la portaveu del govern assenyalava que encara hi ha “marge de temps” per complir amb allò estipulat.
Tanmateix, també l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es va mostrar crítica amb Aragonès i es va desmarcar de l’estratègia, perquè no està d’acord a negociar “concessions” amb el govern espanyol en el marc de la taula de diàleg sense “preparar alternatives unilaterals” en paral·lel. A través d’un comunicat, l’entitat que lidera Elisenda Paluzie diu que “no participarà en la unitat d’acció i de mobilització” independentista que va plantejar Aragonès en la conferència. “Només amb la mobilització i la unitat d’acció no es forçarà l’Estat a pactar un referèndum: és ingenu i ens retorna al 2012”, va subratllar l’entitat.
L’Assemblea, com hores abans havia fet Jordi Sànchez, també va carregar contra la lectura “errònia” que, al seu judici, Aragonès va fer dels indults que l’executiu de Pedro Sánchez va concedir als presos independentistes. Sànchez va relacionar l’atorgament dels indults a una suposada negociació, fet negat per la portaveu del govern aclarint que Aragonès només va vincular els indults a la victòria de l’independentisme ara fa un any. L’ANC creu que els indults “van ser una mesura de gràcia que no reconeix la injustícia de la sentència, i políticament han ajudat l’Estat a donar aparença de normalització del conflicte entre Catalunya i Espanya”. També creu que “demanar al govern espanyol una solució a la situació de les persones exiliades similar als indults és renunciar a un dels elements de confrontació fins ara més reeixits”. En aquest sentit, Puigdemont també reclama al president Aragonès “respecte per l’estratègia política de l’exili”. La CUP tampoc va acollir positivament la conferència d’Aragonès: “No ha fet el viratge polític” que s’esperava i “no hi ha un escenari de resolució democràtica” del conflicte.
L’agenda atapeïda d’Aragonès
Després de la seva conferència amb motiu de l’aniversari de les eleccions, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reunirà amb la resta de dirigents polítics. Avui mateix ho farà amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i dijous, amb la dirigent dels comuns, Jéssica Albiach. Pròximament, també mantindrà els contactes anunciats en l’acte al MNAC amb la resta de diputats catalans al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu per enfortir la unitat d’acció sobiranista i sacsejar un escenari amb vista a l’esperat retorn de la taula de diàleg. I mentre això no passa, divendres a la tarda es tornarà a reunir la comissió bilateral, amb l’objectiu de tancar “els traspassos de les beques menjador, l’ingrés mínim vital i les carreteres B-23 i B-30”. No té previst, d’altra banda, abordar els Jocs Olímpics d’hivern del 2030. Per la part catalana, hi assistiran el vicepresident, Jordi Puigneró i els consellers Laura Vilagrà i Jaume Giró, i la delegada a Madrid, Ester Capella. Per part del govern espanyol, hi ha confirmada l’assistència de la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez. També es volen abordar cessions com la del turó de l’Home i el canal Xerta-Sénia.