Política

Illa planteja a Aragonès propostes per millorar el finançament i l’autogovern

El líder socialista ofereix al president de la Generalitat col·laboració per “canviar el rumb” a Catalunya

Demana un acord per impulsar una llei electoral pròpia

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha defensat aquest dimecres davant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que Catalunya necessita un “canvi de rumb” i li ha demanat “travar uns mínims consensos” per no desaprofitar les oportunitats i arribar a “grans acords de país” per avançar. Illa ha apostat per obrir el debat sobre el sistema de finançament, millorar l’autogovern i impulsar una llei electoral catalana.

En la reunió que han mantingut aquest dimecres a la tarda al Palau de la Generalitat, i que ha durat una hora i mitja, el dirigent socialista ha ofert la seva col·laboració “per fer possible el canvi de rumb que Catalunya necessita”. Illa ha lliurat al cap del govern una proposta “per obrir un diàleg a Catalunya” on planteja una una agenda amb 43 punts “urgents” sobre polítiques per la prosperitat, un finançament just i la millora de l’autogovern a Catalunya.

El cap de l’oposició ha traslladat al president la necessitat “d’aconseguir un millor finançament” en l’àmbit de la reforma del model de finançament autonòmic. En aquest capítol, ha demanat “obrir el debat sobre les millores i reformes del model de finançament i avançar cap a un consens en les propostes”. També treballar per una reforma fiscal “que permeti establir un sistema més just i progressiu”, un pla de prevenció i reducció del frau fiscal o una nova llei de contractació pública de Catalunya.

D’altra banda, ha defensat que per “millorar l’autogovern i la convivència” cal “desplegar tota la potència competencial de l’Estatut per avançar en drets i prosperar com a societat”. És per això que ha reclamat “deixar enrere la política de blocs i de confrontació” i “obrir un diàleg entre catalans”.

En aquest àmbit, ha apostat per obrir el meló de la llei electoral. El líder del PSC ha lamentat que Catalunya és l’única autonomia que no disposa d’una llei “pròpia”. Segons ell, això suposa “una anomalia democràtica” que requereix “d’un gran acord” per assegurar un major equilibri i pluralisme.

També ha proposat un Pacte Nacional per la Llengua i la convivència lingüística per “protegir, incentivar i incrementar l’ús de la llengua catalana”.

Illa ha posat damunt la taula propostes per “generar prosperitat per a tothom”. El document desglossa iniciatives pel creixement econòmic –com un Pacte per a les energies renovables o els fons Next Generation–, en infraestructures –on demana suport a la “transformació” de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat en un veritable ’hub’ internacional– i el suport a la candidatura dels JJOO d’Hivern. També preveu iniciatives en coneixement i en cohesió social.

Finalment, ha lliurat a Aragonès el seu Pla del Govern Alternatiu 2021-2023, el Pla de Xoc Social, la Proposta per una implantació territorial equilibrada de les energies renovables a Catalunya i el Pla per a la universalització i gratuïtat de l’educació de zero a tres anys. També ha aportat dos documents de la Fundació Rafael Campalans: els Apunts per la reforma federal del finançament autonòmic i les conclusions de les Jornades per renovar el consens lingüístic a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Protestes a Israel pels nous mesos d’ofensiva bèl·lica a la Franja

barcelona
estat francès

La participació a les legislatives es dispara a la tarda fins al 59,71%

barcelona

Antimonàrquics recorden a la FPdGi i la Casa Reial el dret de protesta

LLORET DE MAR
estat francès

Triomf independentista a Nova Caledònia

barcelona
parlament europeu

La nova aliança d’Orbán reuneix els suports per constituir-se com a grup

barcelona
política

Illa vol resoldre el problema de l’habitatge amb ERC i els comuns

barcelona
política

“Fem el camí més curt”: Llach presenta al Canet Rock la samarreta de la Diada

barcelona
estat francès

La participació al migdia a les legislatives és del 26,63%, la més alta des del 1981

barcelona
Memòria democràtica

Reparació jurídica a 21 represaliats pel franquisme al Penedès

Barcelona