L’OTAN nega la retirada russa i planeja reforçar-se a l’est
Els EUA i els seus aliats asseguren que Moscou continua concentrant tropes a la frontera ucraïnesa i posen en dubte la seva voluntat de negociar
Kíev denuncia un potent ciberatac al Ministeri de Defensa i en culpa Rússia
Washington i l’OTAN asseguren que Rússia continua concentrant tropes a prop de la frontera amb Ucraïna desmentint així la insistència de Moscou que se n’està retirant i posant en dubte la seva voluntat de negociar una solució a la crisi.
El Ministeri de Defensa rus va anunciar el replegament de diverses unitats després d’haver completat exercicis als districtes militars meridional i occidental, prop d’Ucraïna. Ahir va difondre un vídeo en què es podia veure tancs i altres vehicles blindats abandonant la península de Crimea, annexionada per Moscou el 2014.
Però el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va replicar que unitats russes avancen cap a la frontera ucraïnesa, i no a l’inrevés. “Hi ha el que Rússia diu i, després, el que Rússia fa. I no hem vist cap retirada de les seves forces”, va indicar en una entrevista a la cadena MSNBC.
Una font dels serveis secrets occidentals va assegurar que el risc d’una agressió a Ucraïna es mantindrà alta durant tot el febrer, i que Rússia encara pot atacar “amb o sense advertència prèvia”.
En la mateixa línia es va expressar el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, per a qui el moviment de soldats i tancs amunt i avall no suposa una prova del replegament. “No hem vist cap retirada de les forces russes, i això contradiu el missatge sobre els esforços diplomàtics”, hi va afegir, abans d’una reunió de l’Aliança, a Brussel·les. “El que veiem és que [els russos] augmenten el nombre de tropes i que n’hi ha més en camí. Per tant, fins ara, res de desescalada”. Stoltenberg va advertir que l’amenaça de Rússia s’ha convertit en una “nova normalitat” en la seguretat europea, i va informar que l’OTAN estudia establir nous grups de combat a l’Europa central i sud-oriental. Aquesta, segons hi va afegir, seria una de les mesures per reforçar la defensa europea –en la qual els aliats han gastat uns 240.000 milions d’euros des del 2014–, mentre assegurava a Rússia que l’Aliança no suposa una amenaça.
A Ucraïna, el ministre de Defensa, Oleksii Reznikov, explicava que els informes dels serveis secrets del seu país corroboren que no hi ha indicis de retirada. El govern ucraïnès va denunciar també que el recent ciberatac contra el Ministeri de Defensa és el pitjor que hi ha hagut al país i va assenyalar Rússia, que en va negar tota implicació.
El Kremlin, en canvi, va dir que les estimacions de l’OTAN són equivocades. L’ambaixador rus a Irlanda va assegurar que les forces concentrades a l’oest de Rússia tornarien a les seves posicions habituals d’aquí a tres o quatre setmanes. Moscou insisteix que el president rus, Vladímir Putin, té interès a negociar amb els EUA, que han ofert discussions sobre control d’armes i mesures de construcció de confiança tot descartant un veto a una hipotètica adhesió d’Ucraïna a l’OTAN.
LA FRASE
“Un escut contra les sancions”
RedaccióEl govern rus va admetre ahir que una altra tanda de sancions occidentals contra els seus bancs faria augmentar la volatilitat del mercat, però va assegurar que podria esquivar les restriccions gràcies a les seves abundants reserves. Les sancions occidentals podrien afectar els principals bancs de Rússia i el seu sector energètic, però no exclourien el país del sistema financer Swift. Segons el ministre de Finances rus, Anton Siluanov, les sancions a la banca serien “desagradables”, però va deixar clar que l’estat garantiria la seguretat dels dipòsits i de totes les transaccions, incloses les que es fan amb moneda estrangera. “Gràcies a Déu, tenim prou liquiditat i reserves de divises”, va declarar.
Siluanov es va vantar que Rússia disposa d’un “escut en forma de reserves d’or i divises, excedent pressupostari i baix endeutament”. Quant a hipotètiques sancions al sector energètic, el ministre va explicar que Rússia estaria preparada per redirigir la seva oferta cap a d’altres mercats. Rússia és objecte de sancions econòmiques i financeres occidentals des del 2014, en resposta a la seva annexió de Crimea.