Política

Preacord per traspassar a Catalunya la gestió de l’ingrés mínim vital i les beques

La Comissió Bilateral Generalitat-Estat tanca el traspàs de la B-30

El govern recupera la titularitat de l’observatori del Turó de l’Home, el canal de regadiu Xerta-Sènia, set depuradores i un edifici del registre civil

La Generalitat i el govern de l’Estat han arribat a un preacord sobre els futurs traspassos a Catalunya de la gestió de les beques, les assegurances escolars i de l’ingrés mínim vital, així com la cessió d’infraestructures demandades històricament per l’executiu català com l’observatori del Turó de l’Home.

La Comissió Bilateral Estat-Generalitat s’ha reunit aquest divendres al Palau de la Generalitat amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la ministra de Política Territorial i portaveu del govern central, Isabel Rodríguez, al capdavant de les dues delegacions.

Una de les principals fites de la reunió ha estat el “preacord” per al traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital, una prestació no contributiva que opera en paral·lel a la Renda Garantida de Ciutadania que ofereix la Generalitat, la intenció de la qual és caminar cap a una gestió integrada de les dues prestacions.

També s’ha acordat la creació de tres ponències tècniques per traspassar la gestió de beques per a estudiants, per a assegurances escolars i per als mòduls econòmics d’òrgans judicials.

La Generalitat recuperarà diverses finques forestals, però especialment dues infraestructures històricament demandades: l’observatori meteorològic del Turó de l’Home i el canal de regadiu Xerta-Sènia, a més de set depuradores i un edifici del registre civil a Barcelona.

A la reunió s’ha acordat finalment el traspàs de l’autovia B-23 i una inversió de 20 milions d’euros per part del govern central, que permetran la creació d’un carril-bus d’accés a Barcelona per millorar la mobilitat i que beneficiarà més de 30.000 usuaris. Per contra, encara no s’ha tancat el canvi de titularitat de la B-30 i hauran de continuar negociant per tancar aquest acord més endavant.

L’últim punt ha estat dedicat a expressar consideracions per part de tots dos governs, sobre punts que no han pogut entrar en l’ordre del dia.

La Generalitat ha aprofitat per posar l’accent en la disposició addicional tercera o la possibilitat d’un conveni nou per traduir al català el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), amb finançament al 50 % entre la Generalitat i l’Estat; sobre la presència del català en institucions europees; o sobre la convocatòria de secretaris i interventors municipal



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.