Política

Mor el biòleg francès François Gros, codescubridor de l’ARN missatger

El biòleg francès François Gros, que va participar entre altres en el descobriment de l’ARN missatger, va morir el divendres als 95 anys d’edat, segons ha informat aquest diumenge l’Acadèmia de Ciències francesa als mitjans locals.

La contribució de Gros en la descodificació del funcionament del gen va ser “decisiva” en la revolució molecular de la biologia, segons afirma l’Acadèmia en el seu apunt biogràfic, i va preparar el camí per a l’ús d’aquesta tecnologia en algunes de les vacunes contra la Covid-19.

Gros va començar la seva carrera el 1945 com a becari en el Centre Nacional de Recerques Científiques (CNRS), on va arribar a ser director de recerca (1962-1968) i membre del directori (1976). De la seva trajectòria també destaca l’etapa com a director general de l’Institut Pasteur (1976-1981).

El biòleg parisenc es va interessar en un primer moment pel funcionament i la regulació dels gens. El 1961 va posar de manifest per primera vegada els àcids ribonucleics (ARN) anomenats “missatgers”, que porten la informació dels cromosomes a la maquinària de formació de les proteïnes.

En col·laboració amb Jacques Monod i François Jacob, aquest treball, segons l’Acadèmia, va permetre precisar com s’efectua a nivell molecular la regulació del funcionament genètic en els bacteris, sota la influència de “estímuls exteriors”.

Monod, Jacob i André Lwolff van obtenir el 1965 el Nobel de Medicina i Fisiologia.

La pandèmia va posar de nou d’actualitat els seus descobriments: les vacunes de Pfizer i Moderna estan desenvolupades a partir d’ARN missatger, una tecnologia d’avantguarda basada en aquests àcids ribonucleics missatgers que permet injectar en el cos les instruccions o molècules que indueixen a les cèl·lules a produir determinades proteïnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia