Política

Giró denuncia que l’Estat no té “cap intenció” de resoldre el finançament “injust” de Catalunya

El conseller lamenta que el govern espanyol va relegar al torn de precs tres temes que volia abordar a la Bilateral

“No veig enlloc cap disposició de resoldre el tema del finançament ni cap altre”. Així s’ha expressat el conseller d’Economia, Jaume Giró, en una interpel·lació dels comuns, que han proposat una comissió d’estudi al Parlament on consensuar una proposta per un nou model de finançament.

A tall d’exemple, Giró ha explicat que, en la reunió de la Comissió Bilateral de divendres passat, el govern espanyol va relegar a l’apartat de precs i preguntes tres assumptes que el conseller havia demanat tractar. No incloure’ls a l’ordre del dia suposava que no hi havia “cap compromís de l’altra banda”, segons interpreta Giró, que prova així que no hi ha “cap disposició de resoldre el tema del finançament ni cap altre”.

Concretament, Giró havia suggerit abordar el nou finançament dels Mossos d’Esquadra per cobrir el cost d’increment d’efectius; l’equiparació d’edat de jubilació dels Agents Rurals amb la policia catalana; i un acord sobre la inversió pendent de l’Estat de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’entre el 2009 i 2013.

El diputat d’En Comú Podem Joan Carles Gallego ha proposat crear una comissió d’estudi al Parlament per “construir una proposta de finançament just” de la manera “més àmplia possible”. “No volem que el govern de l’Estat decideixi el nou model de finançament, volem governs que negociïn i acordin”, ha raonat Gallego. Els comuns van proposar que el sistema de finançament es pugui posar damunt la taula de diàleg.

Per la seva banda, Giró li ha replicat que no veu “cap intenció” per part de l’Estat a “corregir un dèficit estructural” de Catalunya, i ha dit que pertoca a l’executiu espanyol fer una proposta en aquest sentit. Així mateix, ha traslladat directament als comuns que demanin al govern de PSOE i Unides Podem presentar en una reunió de la Bilateral el model de finançament pel qual advoca el grup de Gallego. “Ho veig més pràctic”, ha contestat. I és que per al conseller, “el problema no és de falta d’idees, sinó de voluntat a Madrid”.

El diputat dels comuns també ha suggerit establir un terra fiscal als impostos cedits a les comunitats autònomes –com ara patrimoni o successions- per acabar amb competències deslleials o paradisos fiscals–. També ha apostat per respectar els principis d’ordinalitat. “Partint d’aquests pilars podem avançar en una proposta d’un finançament més just”, ha conclòs Gallego.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem filtra per error el parer favorable als avortaments d’emergència

barcelona
olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona