Política

Ucraïna declara l’estat d’emergència davant l’amenaça de Rússia

El govern ucraïnès urgeix els seus ciutadans a abandonar Rússia immediatament

Mobilitza els reservistes, envia forces addicionals a l’est del país i permet als civils portar armes de foc

El cap del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d’Ucraïna, Oleksiy Danilov, ha avançat aquest dimecres que es decretarà l’estat d’emergència al país davant l’amenaça russa. Segons informa l’agència ucraïnesa Ukrinform, aquesta mesura s’imposarà “a tot el territori del país, excepte a les regions de Donetsk i Lugansk”. Aquestes zones estan parcialment controlades pels rebels prorussos i han rebut el reconeixement de Rússia com a repúbliques independents. En paral·lel, el parlament ucraïnès ha aprovat una llei que permetrà als civils portar armes de foc per defensar-se.

El govern ucraïnès ha instat aquest dimecres els seus ciutadans que es troben a Rússia a abandonar aquest país “immediatament” davant la intensificació de l’agressió russa contra Ucraïna.

“En relació amb la intensificació de l’agressió russa contra Ucraïna, el ministeri d’Exteriors recomana que els ciutadans ucraïnesos s’abstinguin de viatjar a la Federació Russa i a aquells que estan en aquest país a sortir del seu territori immediatament”, ha indicat la diplomàcia ucraïnesa en un comunicat.

Kíev considera que en les circumstàncies actuals de tensions militars amb Rússia la seva capacitat de donar assistència als ucraïnesos pot quedar limitada. “Fem èmfasi en que ignorar aquestes recomanacions complicarà significativament la protecció adequada dels ciutadans ucraïnesos a la Federació Russa”, ha insistit Exteriors en un avís de viatge.

Les tensions entre Moscou i Kíev s’incrementen cada dia i el reconeixement rus de les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk i el possible enviament de tropes russes a aquests territoris ha portat a les autoritats ucraïneses a considerar la possibilitat de trencar les relacions diplomàtiques amb Rússia.

En aquest sentit, la Policia Nacional d’Ucraïna ha anunciat aquest dimecres que enviarà forces addicionals a l’est del país amb l’objectiu de garantir l’ordre públic i “assegurar la rereguarda”, el mateix dia que ha començat arreu del país la crida als reservistes d’entre 18 i 60 anys.

D’altra banda, el ministre d’Exteriors, Dmitro Kuleba, ha demanat aquest dimecres a Occident més sancions ja contra Rússia per impedir que el president, Vladímir Putin, continuï l’agressió contra el país.

“Cridem als socis a imposar més sancions ja a Rússia. Els primers passos decisius van ser donats ahir, estem agraïts”, ha escrit Kuleba a Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

Barnier obre consultes per formar govern i l’esquerra crida a sortir al carrer

barcelona
guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona
Política

Mor Francesc Malagrida, batlle històric de Sant Aniol de Finestres

guerra a europa

Zelenski reclama als aliats “més armes” per frenar Rússia i acabar la guerra a la tardor

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional no amnistia els CDR de Judes i va al TJUE

barcelona
Política

Els barons del PP renuncien a negociar de forma bilateral el finançament singular

barcelona
política

Junts i la CUP demanen la compareixença de Parlon pel dispositiu per detenir Puigdemont

barcelona