Política

El TC avala la inhabilitació del president Torra

Confirma la sentència del TSJC amb dos vots particulars i obre la porta a recórrer contra el cas a la justícia europea

L’expresident Quim Torra ja pot portar la seva inhabilitació a la justícia europea després que ahir el Tribunal Constitucional (TC) avalés la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avalada posteriorment pel Suprem. El Constitucional ha confirmat la inhabilitació de l’expresident per haver desobeït l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar les pancartes a favor dels presos polítics i els exiliats dels edificis públics de la Generalitat durant el període electoral del 2019.

Ho ha fet, però, per majoria tenint en compte que els magistrats Juan Antonio Xiol i Ramón Sáez s’hi han mostrar en desacord per mitjà dels seus vots particulars. Segons la sentència, la decisió de Torra no s’emparava en drets subjectius perquè com a president de la Generalitat havia d’acatar l’ordre de la JEC.

La sentència repeteix com les dels altres òrgans judicials que l’expresident no va ser inhabilitat per les seves opinions, idees o manifestacions sinó per incomplir els requeriments que se li van fer per fer ús “inadequat” dels edificis públics de la Generalitat, edificis que “han d’estar al servei dels interessos generals, no d’un grup més o menys concret o nombrós de persones, amb exclusió de la resta”, segons afirma textualment.

El tribunal, que considera partidista les pancartes per la llibertat dels presos i exiliats, considera que aquests símbols infringien la neutralitat i objectivitat que han de respectar els poders públics, i encara més en període electoral.

L’Oficina de l’expresident va reaccionar ahir recordant que la decisió del TC tanca definitivament la causa a la justícia espanyola i obre el camí al recurs a la justícia europea, “el camí de l’única justícia possible per als independentistes catalans”. Agraint el vot particular de Xiol i Sáez, “els dos millors juristes d’aquest òrgan judicial segons considera la defensa del president Torra”, el comunicat recorda que l’expresident s’enfronta a un segon judici per desobediència el 17 de març al jutjat penal número 6 de Barcelona.

LES FRASES

Que el rebuig al meu recurs al TC espanyol tingui el vot particular dels dos millors juristes del tribunal és molt significatiu
Arriba quan ja fa dos mesos que es va complir íntegrament la condemna i quan ja no hi hauria hagut cap possibilitat de reparar el dany
Toca la via judicial europea, l’única en què els independentistes catalans podem trobar justícia
Quim Torra
expresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona