Política

Junqueras reivindica la taula de diàleg malgrat l’Estat la dilati

“Ucraïna també s’asseuria si en tingués oportunitat”, afirma

El president d’ERC adverteix que qui surt “afeblit” de la negociació és qui no aporta propostes

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha reivindicat el compromís amb la taula de diàleg malgrat que l’Estat pot intentar “bloquejar-la o dilatar-la”. Així, ha advertit que “qui surt afeblit és qui no posa propostes damunt la taula”. El líder dels republicans, que s’ha reunit aquest divendres amb Arnaldo Otegi (EH Bildu), ha considerat que la negociació és l’única estratègia que funciona, i ha assegurat que “la prova terrible” està a Ucraïna. En aquesta línia, ha afirmat que “Ucraïna també seuria a negociar si en tingués l’oportunitat”. Sobre l’absència de JxCat a la taula, el líder d’ERC ha dit que el seu partit no és responsable que una part de l’independentisme, “trencant amb el que havia dit habitualment”, decideixi no formar-ne part.

ERC i EH Bildu han “reafirmat” el seu acord polític de col·laboració “amb voluntat de present i futur”. En una compareixença conjunta des de la seu d’ERC, Junqueras i Otegi han lamentat que l’esquerra espanyola “en alguns casos no vulgui aprofitar el compromís en l’agenda democràtica i de transformació social”. En aquest sentit, s’han queixat perquè el govern espanyol ha “desaprofitat l’oportunitat de la reforma laboral i d’anar més enllà pels drets dels treballadors”. “No sempre trobem prou coratge”, ha afegit Junqueras, que ha fet referència a la derogació de la llei mordassa, entre d’altres.

Preguntat per si el bloqueig de la taula de diàleg pot frenar que ERC i Bildu deixin de votar propostes del govern espanyol, Junqueras ha dit que “el clima de confiança és rellevant perquè sigui efectiva la negociació”. Amb tot, ha dit que votaran “a favor de tot el que sigui bo per la ciutadania de Catalunya i en contra del que sigui dolent”. Tot i que ha admès que “si hi ha motius per la confiança, serà més fàcil arribar a acords”.

Sobre la taula de diàleg, Junqueras ha assegurat que el procés de negociació també depèn de la força que hi pugui posar la societat catalana i ha demanat treballar amb “sintonia” amb la comunitat internacional. “Quin sentit tindria que renunciéssim a un procés de negociació si és el que recomana la comunitat internacional, que està disposada a acompanyar-nos?, ha reflexionat el líder dels republicans.

D’una opinió pareguda és Otegi, que ha qualificat la constitució de la taula de diàleg com un “avenç en si mateix”. I ha alertat que “qui s’aixeca de la taula, perd”. També ha receptat “paciència i perseverança” en aquest procés davant la possibilitat que el govern espanyol el bloquegi. A més, ha situat la possibilitat que Escòcia celebri un nou referèndum com un escenari que afegiria dificultats a l’Estat per plantar-se davant Catalunya.

Otegi, sobre la proposta de la CUP de fixar una data per un referèndum: “És més prudent fer propostes consensuades en l’independentisme”

Otegi també ha valorat la petició de la CUP de posar data a un referèndum, una proposta que van tornar a fer després de la retirada de l’escó a Pau Juvillà. El dirigent de Bildu ha advertit que “és més prudent fer propostes consensuades per les forces independentistes” i ha assenyalat que, “des de la seva experiència”, quan un llença reptes a l’Estat espanyol en públic “normalment no solen acabar bé”.

Sobre Ucraïna, Otegi ha rebutjat l’agressió militar de Rússia i ha assegurat que “són les vies diplomàtiques i pacífiques les que poden permetre solucionar els conflictes en context internacional”. Otegi ha recordat que “són la nació de Gernika” i que per això coneixen bé “els efectes dramàtics de la guerra”. En aquest sentit, ha reivindicat “una posició clara de no a la guerra i profund compromís amb la pau i amb el dret a l’autodeterminació dels pobles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia