Junqueras i Otegi defensen la negociació com la millor via
Els líders d’ERC i EH Bildu destaquen que les esquerres independentistes són ara l’únic dic de contenció del feixisme a l’Estat
Avisen, però, que la pilota és a la teulada del govern espanyol
La negociació per si mateixa ja és bona, si bé és cert que l’altra banda la pot bloquejar. Per tant, només serà a través de l’acumulació de forces democràtiques i un important suport internacional que es podrà forçar aquesta negociació que, de moment, ja reconeix l’existència d’un conflicte polític. Aquest va ser ahir el principal missatge que va voler llançar ERC després de la trobada “al més alt nivell” amb EH Bildu. Els encarregats de llançar el missatge van ser els principals dirigents, Oriol Junqueras i Arnaldo Otegi. “De negociació n’hi acabarà havent; és bo, doncs, que comencem a explorar-la, és la via correcta que pot portar a una solució”, insistia Junqueras. Otegi, a més, hi afegia: “No som els altres els responsables de l’actitud que demostra l’altra part no volent seure a negociar.” Aquests són els principals motius pels quals ahir el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, van reafirmar la seva aposta per la via del diàleg amb l’Estat, però també van exigir al govern espanyol que aclareixi la seva proposta per a Catalunya, ja que “qui s’aixeca de la taula, perd”.
Totes dues formacions es van reunir ahir al matí a a la seu dels republicans representats per la secretària general adjunta, Marta Vilalta; el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, i el president del grup d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové; mentre que per part de Bildu hi van assistir el director general, Garikoitz Mujika; la portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua, i el senador i secretari de relacions internacionals, Gorka Elejabarrieta. La reunió tenia per objectiu valorar i reforçar l’acord estratègic entre ERC i EH Bildu, fer-ne un balanç “satisfactori” i continuar preparant la “col·laboració” en propers anys.
El líder republicà creu que “si l’Estat no pot portar cap proposta concreta, és un dèficit del govern, perquè hauria de ser capaç de traslladar una proposta al conjunt de la societat catalana i de l’Estat”. “Qui surt afeblit és qui no posa propostes sobre la taula”, va afegir. Pel que fa a la manca de suports que la taula de diàleg també té fins i tot en el si del govern, Junqueras creu que “quants més siguem, millor”, i assegura que ERC “sempre estendrà la mà a qui hi vulgui participar”, si bé va ironitzar que els que van defensar el “sit and talk” (asseieu-vos i negocieu), ara siguin “els qui ho trenquin” i “no vulguin asseure’s i parlar”. Otegi va fer una aposta perquè les propostes que es portin a la taula de diàleg amb el govern espanyol siguin les més consensuades possibles dins de l’independentisme.