Trobada entre Rússia i Ucraïna
Comencen les negociacions a la frontera bielorussa
El govern de Kíev exigeix un alto al foc immediat i la retirada de les tropes
Zelenski demana l’adhesió immediata d’Ucraïna a la UE
Les delegacions dels governs d’Ucraïna i Rússia han iniciat aquest migdia les negociacions per rebaixar les tensions del conflicte, que va esclatar dijous passat amb la invasió russa del seu país veí. Les converses han començat a Bielorússia, segons ha confirmat el ministeri d’Exteriors d’aquest país, que ha permès a Vladímir Putin passar pel seu territori per envair Ucraïna. El govern de Volodímir Zelenski reclama un alto al foc immediat i la retirada de les tropes russes del país. Aquest dilluns, Zelenski també ha demanat a la UE l’entrada “immediata” d’Ucraïna al club dels 27. Mentrestant, Rússia pateix una forta caiguda del ruble als mercats com a conseqüència de les sancions occidentals.
Zelenski demana l’adhesió immediata d’Ucraïna a la UE
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat “l’ingrés immediat” a la Unió Europea. En un discurs gravat, Zelenski ha reclamat aquest dilluns l’entrada al club europeu amb “un procediment especial”. “Estic segur que és possible”, ha dit. Zelenski defensa que l’objectiu dels ucraïnesos és “estar amb tots els europeus” en “igualtat de condicions”. El president d’Ucraïna ha formulat aquesta petició coincidint amb l’inici de les converses de pau amb Rússia. En el cinquè dia de la invasió russa del país, una delegació d’Ucraïna ha arribat aquest matí a la frontera amb Bielorússia i buscarà pactar amb els representants del Kremlin “un alto el foc immediat i la retirada de les tropes russes”.
La Unió Europea té un procés per gestionar l’entrada de nous estats membres que normalment comporta anys de preparatius per alinear el país candidat als estàndards europeus. Per entrar es demana que hi hagi “institucions estables que garanteixin la democràcia i l’estat de dret” i una economia de mercat “que funcioni”, entre altres requisits.
Actualment, hi ha cinc candidats oficials a entrar a la UE que fa més d’una dècada que ho van demanar: Turquia (1987), Macedònia del Nord (2004), Montenegro (2008), Albània (2009) i Sèrbia (2009). L’últim país que va entrar a la UE va ser Croàcia el 2013.